Sphinx – nowe menu i hasło marki

2016-04-20, 16:44:57

Z nową odsłoną menu głównego Sphinx wprowadza nowe hasło marki „Mamy ten smak!”. Wśród bogatej oferty menu znalazły się nowości skomponowane w oparciu o charakterystyczne dla kuchni Sphinxa orientalne smaki, jak chociażby zestaw bliskowschodnich przekąsek Mezze, shoarma na hummusie, kofta przyprawiona 7 oryginalnymi libańskimi przyprawami, czy sałatka tabbouleh. Ponadto do karty wprowadzono nowe propozycje steków wołowych w zestawie z dodatkami, które goście mogą sami wybrać, menu degustacyjne ze stekami, a także dania bezmięsne dla wegetarian.

Spośród nowości menu głównego na uwagę zasługuje zestaw 9 przekąsek Mezze polecany dla przyjaciół a idealny na rozpoczęcie wizyty. W skład Mezze wchodzą: kofta libańska – grillowane szpadki z mięsa wołowego, falafel – kotleciki z cieciorki, tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur, hummus jamil, kawałki pomidorów ze świeżą kolendrą, sos tahini na bazie pasty z sezamu, oliwki zielone z pestką, z oliwą i pietruszką, sos jogurtowo-miętowy oraz trzy świeżo wypiekane bułeczki pita. Więcej orientalnego akcentu pojawiło się też w pozycjach kultowych gdzie króluje oryginalna shoarma, przyprawiona wyjątkową mieszanką 16 przypraw i ziół, których proporcje są sekretem naszych restauracji. Do znanych i lubianych pozycji dołączyła nowa shoarma, tym razem serwowana na wyśmienitym hummusie, taki sposób podawania mięsa jest bowiem popularny w krajach bliskowschodnich. Nowością jest też kofta libańska doprawiona mieszanką 7 libańskich przypraw podawana z tabbouleh i innymi dodatkami. ##

Wzbogacona została również oferta steków, w której obok popularnych propozycji pojawiły się nowości. Należą do nich stek z antrykotu z kością – tomahawk XXL, stek argentyński z angusa oraz stek z polędwicy chateaubriand. W cenie każdego steku z menu są 4 dodatki do wyboru. W karcie głównej jest także menu degustacyjne podawane na specjalnej desce z porcelanową płytką idealne na spotkania w grupie. Zawiera ono zestaw trzech różnych steków – amerykański, urugwajski, argentyński, pepper, polędwica chateaubriand do wyboru, podawanych z trzema dodatkami, sosami i masłem do wyboru.

Karta główna restauracji Sphinx zawiera jeszcze szereg innych nowości w tym kuskus z curry i warzywami w dziale Czas na fit, burger Tennessee z angusa w Fuzji Smaków, także premierowe propozycje w ofercie dodatków, przystawek i sałat. Do menu głównego włączona została również karta Sphinx Café pełna słodkich deserów, ciast, musów, czekolady i lodów.


Źródło: Sphinx.pl – 19.04.2016



www.hotelinfo24.pl