Kulinarno-historyczne spotkanie na olsztyńskim zamku

2016-05-03, 12:40:01

28 kwietnia w Salach Kopernikowskich Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie miało miejsce spotkanie poświęcone książce „Zasmakuj w Warmii” o tematyce kulinarno-historycznej. W spotkaniu wzięli udział autorzy publikacji: Waldemar Mierzwa i Krzysztof Mazurek – poinformował portal Warmia.Mazury.pl

Książka „Zasmakuj w Warmii” składa się z dwóch części: kulinarnej przygotowanej przez szefa kuchni Krzysztofa Mazurka oraz historycznej, której autorem jest Waldemar Mierzwa. ##

Autor części kulinarnej opowiedział o tradycjach kulinarnych regionu i daniach typowych dla jego kuchni. Zawartym w książce opisom towarzyszą piękne fotografie Marty Przybylskiej oraz fotografie z archiwum Grupy Anders, a także prywatnych archiwów autora.

Krzysztof Mazurek - szef kuchni w „Hotelu Krasicki” w Lidzbarku Warmińskim, pracował wcześniej m.in. w „Karczmie Warmińskiej” w Gietrzwałdzie i Hotelu „Zamek-Ryn”, a jeszcze wcześniej w olsztyńskich restauracjach „Pod Żaglami” i „Nowoczesnej” oraz na stanowisku zastępcy szefa kuchni w Hotelu „Novotel-Orbis”.

Część historyczna publikacji, to nie tylko tematyczny esej Waldemara Mierzwy, ale również wyznania „starych” i „nowych” Warmiaków.

Spotkanie uświetnił ponadto pokaz kulinarny, w trakcie którego można było spróbować szeregu znakomitych specjałów.


Źródło: Warmia.Mazury.pl



www.hotelinfo24.pl