W dniu 9 czerwca w Boguchwale w województwie podkarpackim odbyły się warsztaty poświęcone wzmocnieniu turystyki kulinarnej, rozpoznawalności certyfikatów jakości i wyróżników żywności, w ramach ogólnopolskiego projektu "Jakość Tradycja" realizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Cykl seminariów szkoleniowych poświęcony jest wypracowaniu form współpracy w tworzeniu i promocji produktów żywnościowych wysokiej jakości poprzez ich udział w rynku turystycznym. ##
Polska Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego zaproponowała włączenie turystyki kulinarnej do oferty restauracji, hoteli i innych turystycznych obiektów. Wysoką pozycję w tej specyficznej odmianie turystyki może zająć region Podkarpacia, który ma największą w Polsce liczbę zarejestrowanych produktów tradycyjnych i regionalnych.
Ponadto, połączenie walorów krajobrazowych województwa podkarpackiego z bogatą ofertą kulinarną, stanowić może istotny, dodatkowy dochód dla mieszkańców regionu. Świadczyć może o tym coraz większa popularność tak specyficznych odmian turystyki kulinarnej, jak enoturystyka (podróżowanie po winnicach), szlaki serowe, szlaki owocowe i inne.
Źródło: RadioRzeszow.pl – 10.06.2016; ProduktRegionalny.pl
|