„Mazurskie Święto Kaszy” zagościło w Kętrzynie

2016-07-21, 17:42:44

Celem imprezy, która odbyła się w dniu 16 lipca w kętrzyńskim amfiteatrze, jest propagowanie, kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla. Kętrzyńska impreza zorganizowana została po raz pierwszy – donosi portal Warmia.Mazury.pl

W trakcie imprezy odbył się kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych. Swoje wyroby sprzedawali m.in.: Sklep Zielarnia Joanna Kulczyk, "Qraś" Wędliny Catering Robert Kurko, Gospodarstwo Pasieczne „Kraina Miodu”, Przemysław Klimaszewski oraz Refama Wytwórnia Makaronów, Małgorzata Regińska-Filipczyk. ##

„Mazurskie Święto Kaszy” było również miejscem konkursu kulinarnego o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego na „Najlepszą potrawę z kaszy”. W konkursie udział wzięły dwa obiekty gastronomiczne z terenu województwa warmińsko-mazurskiego: Zamek Reszel Kreativ Hotel z Reszla oraz Restauracja „Kardamon” z Kętrzyna.

Do oceny przez członków jury, obie ekipy przedstawiły: Restauracja „Kardamon” - danie z cynamonowego pęczaku ze strużyną z gęsiny, puree z czerwonej kapusty i sałatki mazurskiej oraz Zamek Reszel Kreativ Hotel - kotlet z kaszy gryczanej podany z czerwoną porzeczką.  Zwyciężyła Restauracja „Kardamon”.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 19.07.2016; NMKetrzyn.pl



www.hotelinfo24.pl