Kujawsko-Pomorskie: Festiwal Smaku w Grucznie

2016-08-18, 18:02:32

Bogactwo kulinarne kraju, kultura stołu i lokalne rękodzieło – w sobotę i niedzielę (20 i 21 sierpnia) Gruczno w powiecie świeckim odwiedzą tysiące gości w poszukiwania najlepszych smaków. To wszystko podczas jedenastej edycji Festiwalu Smaku.

 - Nasz region kusi różnorodnością smaków. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy już 70 produktów z różnych części regionu – Kujaw, Krajny, Pałuk, Ziemi Dobrzyńskiej, Pomorza, czy Doliny Dolnej Wisły. Wyjątkowo smakują one w Grucznie podczas największego kulinarnego festiwalu w województwie kujawsko-pomorskim – mówi marszałek Piotr Całbecki. ##

 Lista produktów tradycyjnych z województwa kujawsko-pomorskiego.

W tym roku swoje wyroby pokaże ponad 150 wystawców. Amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. W trakcie festiwalu twórcy i producenci będą prezentować, poddawać degustacji, a także sprzedawać swoje wyroby. Imprezie towarzyszyć będzie szereg występów artystycznych i koncertów. W zeszłym roku festiwal odwiedziło ponad 40 tysięcy osób.

Jak co roku zostaną wyłonieni wytwórcy najlepszych smaków. Oceniać je będą dwa składy jury: profesjonalistów – czyli kucharzy, restauratorów, producentów nalewek i piw oraz jury amatorskie –artyści, dziennikarze i politycy, którzy wybiorą najciekawsze produkty i potrawy. W oddzielnych konkursach oceniane są miody i nalewki, a te najlepsze uzyskują tytuły miodu roku i nalewki roku.

Podczas festiwalu Urząd Marszałkowski organizuje dla najmłodszych i tych troszkę starszych odwiedzających tegoroczne festiwalowe stoiska konkurs plastyczny „Od ziarenka do bochenka”. Prace będzie można wykonać bezpośrednio na stoisku Urzędu Marszałkowskiego 20 sierpnia w godzinach od 11 do 15 oraz 21 sierpnia w godzinach od 10 do 14. Na stoisku będzie można również składać wcześniej wykonane prace. Dla twórców najciekawszych prac czekają atrakcyjne nagrody w postaci pakietu gadżetów.

Więcej informacji na stronie festiwalu.

Najbliższe imprezy kulinarne w Kujawsko-Pomorskiem:
Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Piotrkowie Kujawskim (powiat radziejowski) – 28 sierpnia 2016 r.,
Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych (powiat bydgoski) – 3-4 września 2016 r.,
Barwy Lata - Dary Jesieni w Przysieku (powiat toruński) – 10 września 2016 r.,
Święto Kapusty w Brukach Unisławskich (powiat chełmiński) - 17 września 2016 r.


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 16.08.2016



www.hotelinfo24.pl