Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych

2016-08-31, 17:12:50

Z udziałem podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego w dniach 26 – 27 sierpnia 2016 r. w Sandomierzu odbyła się konferencja pn. „Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych”.

Wiceminister Ryszard Zarudzki przedstawił prace nad zmianą przepisów dot. rolniczej sprzedaży detalicznej. ##

Celem konferencji była wymiana poglądów i doświadczeń w zakresie tworzenia i funkcjonowania inkubatorów kuchennych/przetwórczych oraz ich roli we wprowadzaniu na rynek przetworzonych produktów lokalnych.

Poruszana była również tematyka szlaków kulinarnych jako elementu zachowania dziedzictwa kulinarnego i rozwoju turystyki.

Uczestnikami konferencji byli właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w tym KGW, organizacji turystycznych, samorządu terytorialnego oraz przedsiębiorcy. Duża frekwencja potwierdziła ogromne zainteresowanie tematyką konferencji wśród potencjalnych realizatorów inkubatorów kuchennych.

(fot. minrol.gov.pl)

W panelach dyskusyjnych uczestniczyli eksperci i praktycy, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Podczas konferencji można się było także dowiedzieć o środkach jakie zaplanowano w PROW 2014-2020 na tworzenie inkubatorów.

Wydarzenie było elementem programu pn. „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” realizowanego przez fundację Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy, finansowanego ze środków Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy.


Źródło: MinRol.Gov.pl – 30.08.2016



www.hotelinfo24.pl