Kujawsko-Pomorskie: Nasz smakowity region

2016-09-22, 17:17:40

Od najbliższej soboty (24 września) do wtorku 27 września w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności.

Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja i degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. ##

Udział województwa kujawsko-pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Na naszym stoisku zaprezentujemy regionalną żywność wysokiej - produkty tradycyjne zarejestrowane na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych oraz potrawy i produkty wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

Wśród kujawsko-pomorskich wystawców są:

- Polder z Łysomic, powiat toruński – producent kajmaku
- Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski
- Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziądzki – producent olejów tłoczonych na zimno
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka
- Izi z Rożna Parceli, powiat aleksandrowski – producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu
- Wody Mineralne Ostromecko z Ostromecka, powiat bydgoski
- Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Wróble, powiat inowrocławski  
- Apicom, Kaliska, powiat włocławski – producent miodów
- Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw
- Niewieścin z Niewieścina, powiat świecki – producent wędlin
- Agroprim ze Zrazina,, powiat żniński  – producent suszonych warzyw.

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu Perła.
- Złoty Medal Targów MTP. Wyróżnione nim zostaną najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z państw Unii Europejskiej.
- Polski Producent Żywności. Celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl



www.hotelinfo24.pl