Największa sieć hotelowa na świecie rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

2016-12-04, 13:24:42

InterContinental Hotels Group (IHG), największa na świecie pod względem generowanych obrotów i liczby pokoi sieć hotelowa, ogłosiła decyzję o rezygnacji z jajek pochodzących z chowu klatkowego. Do końca 2022 r. tzw. „trójki” znikną z hoteli w Europie i obu Amerykach, a do końca 2025 r. z pozostałych placówek. Decyzja spółki jest wynikiem rozmów z koalicją Open Wing Alliance, w tym również ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki.  
 
IHG swoją decyzją wpisuje się w najnowsze trendy obecne w świecie biznesu, który coraz częściej zwraca uwagę na etyczny wymiar swojej działalności. W lipcu tego roku Stowarzyszenie Otwarte Klatki informowało o rezygnacji z jajek z chowu klatkowego przez Sodexo – jedną z największych międzynarodowych firm cateringowych. Później podobną decyzję podjęły między innymi sieci handlowe Lidl oraz Aldi Nord. ##

Jajka z chowu klatkowego są w branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej używane najczęściej. Niestety za ich niską ceną stoi cierpienie milionów zwierząt, które stłoczone i często poranione, pozbawione są możliwości realizacji swoich podstawowych potrzeb. Decyzje wielkich firm, takich jak grupy hotelowej InterContinental, są krokiem milowym na drodze do poprawy losu zwierząt hodowlanych. Globalny trend, który obserwujemy, jest oczywistą konsekwencją rosnącej świadomości społeczeństwa.

Etyka w biznesie jest nie tylko pożądana, ale po prostu się opłaca – komentuje Marta Cendrowicz, koordynatorka kampanii “Jak one to znoszą?” prowadzonej przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Głos przeciwko jajkom z chowu klatkowego zabrali w Polsce m. in. restauratorka Magda Gessler, szef kuchni Robert Makłowicz oraz ceniona pisarka Sylwia Chutnik.


Źródło: OtwarteKlatki.pl – 02.12.2016
 


www.hotelinfo24.pl