Nowi cz³onkowie Sieci i zielone ¶wiat³o dla SSE Starachowice

2016-12-15, 16:42:21

Sze¶æ nowych podmiotów do³±czy³o dzi¶ (14.12.2016) do Sieci Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie, dzia³aj±cej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego. Decyzjê w tej sprawie przyj±³ Zarz±d Województwa ¦wiêtokrzyskiego.

Od dzisiaj (14.12.2016) Sieæ Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie liczy ju¿ 87 cz³onków – firm z bran¿y rolno-spo¿ywczej, gospodarstw rolnych, sklepów, restauracji i zak³adów przetwórczych. Zarz±d pozytywnie zaopiniowa³ te¿ wniosek o w³±czenie do Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Starachowice" ponad 7 hektarów gruntów w Kielcach, przy ulicy Olszewskiego. ##

Nowi cz³onkowie Sieci to: Hotel Ci¿emka w Sandomierzu, Gospodarstwo Rolne Artura Pruska ze ¦wierkowa w gm. Radków (zg³asza uprawiany w gospodarstwie czosnek), Gospodarstwo Rolne Janiny Kuli z We³cza w gm. Busko Zdrój (czosnek), Ko³o Gospodyñ Wiejskich Dro¿ejowice w gm. Skalbmierz (ogórki skalbmierskie), Gospodarstwo Agroturystyczne „Na górce" w Wi±cce w gm. Bodzentyn oraz Piekarnia Jadwigi Bednarskiej w Iwaniskach (Chleb Iwañski). Wcze¶niej, zgodnie z przyjêt± procedur± przyjmowania nowych cz³onków Sieci Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie, wszystkie te podmioty otrzyma³y pozytywn± rekomendacjê Zespo³u Opiniuj±cego ds. Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Zgodnie z opini± zespo³u zg³aszane przez nie produkty spe³niaj± wszystkie kryteria cz³onkostwa w Sieci i bêd± dobrze reprezentowaæ region na rynku ¿ywno¶ci wysokiej jako¶ci, promuj±c ¶wiêtokrzyskie dziedzictwo kulinarne. Cz³onkostwo w Sieci przyznawane jest na dwa lata.

Sieæ Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie to czê¶æ Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), które prowadzi dzia³ania s³u¿±ce rozwojowi rynku ¿ywno¶ci wysokiej jako¶ci oraz turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej ¿ywno¶ci - naturalnej, bezpiecznej i smacznej. Województwo ¦wiêtokrzyskie przyst±pi³o do ESRDK w 2009 roku – staj±c siê jednocze¶nie w³a¶cicielem licencji na u¿ytkowanie znaku towarowego gwarancyjnego Sieæ Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie. Obecnie Sieæ skupia 87 podmiotów: producentów surowców, przetwórców, restauratorów, w³a¶cicieli obiektów gastronomiczno-hotelarskich, hurtowych i detalicznych sprzedawców artyku³ów rolno-spo¿ywczych.

Podczas dzisiejszego posiedzenia Zarz±d Województwa ¦wiêtokrzyskiego pozytywnie zaopiniowa³ w³±czenie do Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Starachowice" nieruchomo¶ci po³o¿onych w Kielcach przy ulicy Olszewskiego.Chodzi o 7,25 ha gruntów, których w³a¶cicielem jest gmina Kielce. To 11 dzia³ek przy ulicy Olszewskiego w Kielcach, które maj± zwiêkszyæ tereny Kieleckiego Parku Technologicznego. Po w³±czeniu do SSE „Starachowice" tereny te stanowiæ bêd± atrakcyjn± lokalizacjê zarówno dla nowych przedsiêbiorców pragn±cych ulokowaæ swoj± dzia³alno¶æ w obszarze Kieleckiego Parku Technologicznego, jak i ju¿ funkcjonuj±cych w regionie podmiotów gospodarczych, poszukuj±cych przestrzeni do rozwoju.


¬ród³o: Biuro Prasowe UM Województwa ¦wiêtokrzyskiego



www.hotelinfo24.pl