Mazowieckie: Marszałek nagrodził najlepsze sery zagrodowe

2016-12-22, 17:59:27

Mazowsze słynie z doskonałych produktów mlecznych, w tym właśnie serów podpuszczkowych.  To także znakomita alternatywa dla mniejszych producentów, którzy wykorzystując własne mleko, mogą stworzyć unikatowy, zdrowy i lokalny produkt. Dziś wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej.

Tego typu konkursy są doskonałą okazją do promocji produktów regionalnych, w tym przypadku serów, a jednocześnie dają szansę małym przedsiębiorcom rolnym na pokazanie swoich wyrobów szerszemu gronu – powiedziała wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska. ##

Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser
twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wygląda sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic. Tu produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.


Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od kilku lat urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotycząca produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocje lokalnej, zdrowej żywności.

Nic
więc dziwnego, że warsztaty organizowane przez samorząd województwa cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Często uczestnikami szkoleń były osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, które chciały częstować swoich gości naturalnymi produktami, pochodzącymi z bezpośredniego sąsiedztwa.

(fot. mazovia.eu)

Kolejnym e
tapem promocji serów zagrodowych był konkurs. Został on zorganizowany przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i przebiegał dwuetapowo. W etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR, wzięły udział 63 wytwórcy indywidualni. Spośród nich wyłoniono 18 uczestników kolejnego etapu, po trzech z każdego oddziału MODR. Etap wojewódzki prowadzono dla producentów indywidualnych i dla producentów rynkowych działających w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL). W tej kategorii zgłoszono 3 produkty.

Kapituła Konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.

(fot. mazovia.eu)

Dzięki konkursowi wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Zgodnie z założeniem uczestnicy, a w szczególności laureaci konkursu, będą zapraszani do udziału w przedsięwzięciach promujących Mazowsze i mazowiecką branżę rolno-spożywczą.

Lista laureatów etapu okręgowego konkursu:

Ser podpuszczkowy paprykowy - Regina Rataj gospodarstwo agroturystyczne - Łacha, Serock
Ser podpuszczkowy z czarnuszką - Dyga Dorota - Serock
Ser podpuszczkowy z wiejskiej zagrody - Jurzyk Ewa - Lutobrok Folwark, Zatory
Ser z pieprzem kolorowym - Bednarska Marzena - Rublówka Zarzeczna, Radziejowice
Ser twardy dojrzewający - Rosiak Sławomir - Brzozów "A" gm. Iłów, pow. Sochaczew
Ser typu korycińskiego - Dawidek Magdalena - Grądy, Międzyborów
Ser podpuszczkowy z dodatkami - Stefaniuk Justyna - Mostów, Huszlew
Ser kozi wędzony z młodziaków - Cieciera Agnieszka - Białki, Siedlce
Ser kozi z Jakubowa - Michalczuk Anna - Rządza-Witkowizna, Jakubów
Ser podpuszczkowy wędzony - Długokęcka Krystyna - Myszyniec
Ser podpuszczkowy (Chorom Anella) - Gawek Monika - Choromany, Troszyn
Ser naturalny w zalewie - Serafin Joanna - Kadzidło
Ser Breszkowski - Koło Gosp. Wiejskich w Bieszkowie Górnym - Bieszków Górny, Mirów
Ser Obykolski - Kowalczyk Stanisława - Sieciechów,
Kulki kozieradkowe - Gospodarstwo Rolne "Manufaktura Wiejskie Racibory” - Racibory, Tarczyn
Trzepowski ser podpuszczkowy wędzony - Białoskórska Lucyna - Płock
Trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce - Białoskórska Katarzyna - Płock
Ser gospodarski z mleka krowiego (Jersey) z kozieradką - Miłodrowska Elżbieta -Kamionki (pow. płocki)


Źródło: Mazovia.eu




www.hotelinfo24.pl