S³oneczna Italia w hotelu S³oneczny Zdrój Medical Spa & Wellness

2017-03-20, 17:04:42

W ramach konkursu, którego pomys³odawc± jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet w³oskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu S³oneczny Zdrój Medical SPA & Wellness ****, rywalizowali ze sob± najlepsi kucharze z ca³ej Polski, zakwalifikowani do fina³u XII Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Tym razem zadaniem zawodników by³o przygotowanie w³oskiego risotto oraz dania g³ównego z dowolnie wybranym elementem królika.
 
Do udzia³u w konkursie stawi³o siê dwana¶cie profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Miêdzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejêtno¶ci w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowo¶ci polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni w³oskiej: Zygmunt Chajzer, Pawe
³ Stasiak, Tomasz Koz³owicz, Micha³ Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz ¯ukowski i Leszek Wi¶niewski. ##
 
Po d³ugich obradach, za najlepsz± ekipê profesjonalistów, jury w sk³adzie: Jerzy Pasikowski, Andre
a Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski i Monika Ignaciuk, uzna³o dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Paw³a Ga³eckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybê i £ukasza Niziñskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemys³awa ¯urka i Micha³a £akomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku.

Jury wysoko oceni³o przede wszystkim kreatywno¶æ dru¿yn i estetykê podania dañ, odpowiedni dobór poszczególnych sk³adników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio u¿yte produkty. Nie bez znaczenia by³ czas przygotowania dañ - na przygotowanie o¶miu talerzy risotto i o¶miu dañ g³ównych zawodnicy mieli 90 minut, a za ka¿de piêæ minut spó¼nienia otrzymywali punkty karne.

Dla nas, W³ochów, ry¿ jest pierwszym daniem. W Polsce wci±¿ jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmieniæ to przekonanie i pokazaæ, ¿e kuchnia w³oska to kuchnia pe³na bogactw - wykorzystujmy wiêc dziczyznê, warzywa, ryby, zio³a, przyprawy. Przyrz±dzaj±c nawet tak proste danie jak risotto, mo¿na siê bawiæ smakami. Ale, uwa¿ajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuk±, z któr± czêsto przegrywaj± nawet najlepsi - podkre¶li³ na zakoñczenie kulinarnych zmagañ Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.

W¶ród gwiazd pierwsze miejsce zaj±³ Zygmunt Chajzer, który pokona³ Leszka Wi¶niewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane by³y przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym. m.in. przez Cz³onka Zarz±du Grupy Polskie Sk³ady Budowlane, w³a¶ciciela Hotelu S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****, Pana Miros³awa Lubarskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorê.  Przy podejmowaniu decyzji jury bra³o pod uwagê przede wszystkich smak dañ przygotowywanych przez gwiazdy, estetykê podania, dobór sk³adników. Na przygotowanie  dziewiêciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinê.

Mo¿liwo¶æ wspó³pracy przy tak wyj±tkowym konkursie jest dla nas du¿ym wyró¿nieniem. To pierwsze tego typu wydarzenie w naszym regionie. Cieszê siê, ¿e mogli¶my go¶ciæ tylu wspania³ych go¶ci - jestem przekonany, ¿e w przysz³o¶ci bêdziemy mieli okazjê wspó³pracowaæ z Giancarlo Russo przy jego kolejnych, unikalnych przedsiêwziêciach - mówi Kamil Wojciechowski, koordynator wydarzenia i Kierownik Public Relations Hotelu S³oneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****.

Po zakoñczeniu czê¶ci konkursowej, Go¶cie bawili siê do bia³ego rana przy wy¶mienitych w³oskich daniach przygotowanych przez Patryka Kotarbê, Szefa Kuchni Hotelu S³oneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** . Uroczyst± czê¶æ oficjaln± Gali zakoñczy³y wystêpy zespo³u Papa D oraz w³oskiego artysty Thomasa Grotto.
 
Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Sk³ady Budowlane, Hotel S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****.

Patronat Honorowy: Ambasada W³och w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pan Waldemar Sikora.
 
Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office.
 
Sponsorzy: Philipiak Milano, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service, RM Gastro, Cheman, Janex, Ferrari Trento, Partner Center, Toruñskie Wódki Gatunkowe, ¯ywiec Zdrój, Evian, Badoit, Dajar, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka We³ny Hotel & Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski – Hops Trade Company.


¬ród³o: AnixEvent.pl – 17.03.2017
 


www.hotelinfo24.pl