Szlak kulinarny „Śląskie Smaki” z nowymi lokalami

2017-03-26, 12:45:25

„Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie. Ci, którzy chcą poznać regionalne smaki, mogą mieć pewność, że dania są w tradycyjne, nie tylko w swoich składnikach, lecz także - sposobie przyrządzania. Wiele osób kosztując ich, wspomina z rozrzewnieniem smaki swojego dzieciństwa, a to chyba najlepsza rekomendacja. Cztery nowe restauracje: Restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, Restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Restauracja Zielony Ogród w Zabrzu poszerzają ofertę Szlaku, gwarantując, że każdy znajdzie coś dla siebie. ##

Restauracja Kameralna z Pszczyny czerpiąc z inspirowanej tradycją myśliwską kuchni myśliwskiej podaje jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem, a w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjnych placków szkubanych, a na deser – puszysty wiślański sernik. Miłośnikom ekologicznej żywności polecamy Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i mordą kapustą przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. Jest
to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami.

Herbata z zielenin - Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki (fot. slaskie smaki.pl)

Na uwagę zasługuje z pewnością Restauracja Zagłębie Smaku (Restauracja Hotelu Holiday In
n z Dąbrowy Górniczej) – jest to pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także przepyszne racuchy drożdżowe.

Pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami - Restauracja Zagłębie Smaku (fot. slaskie smaki.pl)

- Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. – To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem.

Rolada śląska w sosie własnym z kluskami i modrą kapustą - Restauracja Kameralna (fot. slaskie smaki.pl)

Oficjalne wręczenie certyfikatów Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” odbędzie się 31. marca w Katowicach podczas rozpoczęcia Targów GLOB 2017 (Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, plac Sławika i Antalla 1. Uroczystość wręczenia bezpośrednio po otwarciu targów Globalnie na głównej scenie o godz. 11.20).


Źródło: SlaskieSmaki.pl – 24.03.2017



www.hotelinfo24.pl