Łódzkie: Wojewódzki „Polski Producent Żywności 2017”

2017-03-27, 16:01:44

W Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym MTŁ - podczas XXIII Targów Turystycznych „Na styku kultur” – wicemarszałek województwa łódzkiego  Artur Bagieński wręczył nagrody laureatom Wojewódzkiego Etapu Konkursu Polski Producent Żywności 2017, organizowanego pod patronatem marszałka województwa łódzkiego Witolda Stępnia.

W poszczególnych kategoriach nagrodzono następujących producentów: ##

• sery i inne produkty mleczne – Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie za ser twarogowy półtłusty Klinek
• mięso świeże oraz produkty mięsne – GS „Samopomoc Chłopska” w Szadku za bekon zawijany gotowany
• warzywa i owoce (przetworzone i nie) – Feliksowy Dworek Adam Szadkowski za powidła śliwkowe z czosnkiem
• przetwory rybołówstwa, w tym ryby – PHU Sumex Krystyna Łukasik za leszcza wędzonego
• wyroby piekarnicze i cukiernicze – Zakład Cukierniczy R. Dybalski B. Dybalska za tort mango – wanilia z nutą gorzkiej czekolady
• oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.) – PPH Klimeko Bogusław Klimczak za masło extra Klimeko
• inne produkty – Wojewódzki Związek Pszczelarzy za miód nawłociowy
• napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – Marek Kaczorowski Piwomar – Browar Koreb za piwo ciemne korzenne – Herbowe.

Dyplomy i statuetki dla finalistów (fot. cdr.gov.pl)

Spo
śród uczestników etapu wojewódzkiego wybrano także firmę Krucjata Smakiem Kacper Janicki, która uhonorowana została za kugel łódzki z gęsiną Nagrodą Marszałka Województwa Łódzkiego „Dla innowacyjnego producenta żywności”.

Producenci nominowani przez Kapitułę Wojewódzką wezmą udział w etapie ogólnokrajowym konkursu.


Źródło: Lodzkie.pl – 17.03.2017



www.hotelinfo24.pl