Amerykańskie organizacje zwierają siły przeciwko marnowaniu żywności w hotelach

2017-03-28, 06:17:12

World Wildlife Fund (WWF), przy wsparciu Fundacji Rockefellera i  American Hotel & Lodging Association (AHLA), uruchomił serię pilotażowych projektów mających na celu dalsze ograniczanie ilości odpadów spożywczych w przemyśle hotelarskim.

WWF i AHLA przygotowały projekty w porozumieniu z grupą roboczą Komitetu ds. Gastronomii oraz Komitetu ds. Zrównoważonego Rozwoju w AHLA. Wśród hotelowych marek biorących udział w projektach znalazły się: Hilton, Hyatt, IHG (InterContinental Hotels Group) i Marriott International, a także Hershey Entertainment & Resorts, Sage Hospitality i Terranea Resort. Programy pilotażowe opracowane również przy wsparciu YieldWise Initiative z Fundacji Rockefellera, mają na celu zmniejszenie strat po zbiorach plonów i zmniejszenie o połowę do 2030 roku, światowych odpadów żywnościowych. ##

Produkcja żywności ma największy wpływ oddziaływania na środowisko naturalne na świecie w odniesieniu do jakiejkolwiek działalności człowieka, bowiem aż jedna trzecia dostępnych na rynku produktów spożywczych jest wyrzucana lub psuje się. W Stanach Zjednoczonych czterdzieści procent żywności jest marnotrawiona w całym łańcuchu dostaw. Większość tych strat powstaje w gospodarstwach domowych i w obiektach przemysłu usług gastronomicznych, w tym w branży hotelarskiej.

Doceniając potencjał strategii zarządzania żywnością we wszystkich działaniach związanych z obsługą hotelowej gastronomii, WWF i AHLA połączyły siły, aby skorzystać z efektów wcześniejszej współpracy firmy AHLA z markami hotelowymi, mającej na celu wypracowanie skutecznych projektów zapobiegających marnotrawieniu żywności poprzez lepsze nią zarządzanie. Współpraca pomiędzy hotelami świadczy o ich zaangażowaniu w rozwiązanie tej ważnej społecznie kwestii.



www.hotelinfo24.pl