Jak upiec smaczny sernik, który robiła babcia? Co dodać do gołąbków, żeby były wyjątkowe? Jak się robi potrawy, które są na zdjęciach w albumach rodzinnych? Już po raz IV wybrano najlepsze produkty tradycyjnie przygotowane przez dzieci i młodzież w ramach konkursu „Poszukiwacze smaków”. Nagrody laureatom wręczył 26 kwietnia br. wicemarszałek Jarosław Rzepa.
- Jednym z założeń konkursu jest aktywizacja i zachęcenie uczestników do starania się o wpis ich dań na listę produktów tradycyjnych. Do tej pory autorami 4 spośród 40 produktów umieszczonych na tej liście są właśnie laureaci poprzednich edycji konkursu „Poszukiwacze smaków”. Myślę, że to najlepsze uhonorowanie starań młodych uczestników – mówił wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa. ##
Zadaniem uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.
(fot. wzp.pl)
Najwięcej zgłoszeń, 42, napłynęło od uczniów szkoły podstawowej. Pierogi z Kresów Filipa Niczyporuka z Mierzyna zdobyły I miejsce. Ich kształt i wielkość, zdaniem laureata, przypomina ludzkie ucho lub muszle małży. Wyjątkowo miękkie, aromatyczne są po polaniu masłem i podaniu zaraz po ugotowaniu. - „Chleb migdałowy” obecny jest w mojej rodzinie od 5 pokoleń, przepis ulegał modyfikacjom związanym z doborem mąk i bakali - opowiadała Dominika Puzio z Kołobrzegu, która otrzymała II miejsce. Kamila Uglis, również z Kołobrzegu, dzięki „Ziemniaczanym gołąbkom wg. Przepisu prababci Anastazji” dostała III nagrodę.
O miejsca na podium dla szkół gimnazjalnych starało się 10 uczniów. Wyjątkowe uznanie w oczach jury zdobył „Blok czekoladowy z PRL-u” Joanny Szmelter, uczennicy z Gryfic, laureatki I miejsca. Najczęściej serwowany jest w jej domu rodzinnym na święta, urodziny czy imieniny. Dzięki intensywnemu kakaowemu i słodkiemu smakowi jest idealnym rarytasem dla osób lubiących słodycze. Magdalena Lepa z Dygowa za „Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w sosie borowikowym” dostała II lokatę,a III miejsce zajął „Makownik świąteczny” Urszuli Jäger z Gryfina.
(fot. wzp.pl) Aleksandra Loga ze Szczecina pokonała 18 rywali i dzięki „Sałatce śledziowej babci Wandy” zdobyła I miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. - Główne składniki sałatki to ziemniaki i śledzie , gdyż są najbardziej sycące, tanie i ogólnodostępne - informuje laureatka. Łagodną kremową barwę przełamuje wyrazisty, pikantny smak. Uwagę jury zwróciły także potrawy dwóch szczecinianek: Katarzyny Płocharczyk „Placek makowy babci Mildy”, który otrzymał II miejsce oraz Anastazji Wachterowej „Ucha” trafiające na miejsce III.
Oprócz nagrodzonych 9-ciu głównych laureatów jury przyznało także łącznie 18 wyróżnień. Głównym celem konkursu było zainteresowanie młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zainspirowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. Może to właśnie któreś z finałowych dań powiększy listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi? Wszystko w rękach młodych poszukiwaczy smaków.
Źródło: WZP.pl – 26.04.2017
|
|