Święto hotelarzy w buskiej budowlance

2008-03-03, 11:36:32

"SPAcerkiem po zdrowie” - to hasło spotkania wieńczącego obchody IV Dnia Hotelarza w buskim Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących imienia Kazimierza Wielkiego.

- Chcemy przybliżyć problem turystyki zdrowotnej, zwłaszcza uzdrowiskowej. Istnieje dziś konieczność rozszerzenia oferty uzdrowiskowej o zabiegi relaksacyjne. Bardzo ważną rolę odgrywają placówki SPA - podkreśliła, otwierając spotkanie, dyrektor szkoły Lucyna Wojnowska. - A SPA to mówiąc najogólniej, korzystanie z wody, basenu, kąpieli parowych, masaży z użyciem wody.

Dzień Hotelarza w "budowlance” jest największym tego rodzaju szkolnym projektem na Ponidziu. Spotkanie prowadziły uczennice klasy pierwszej. W programie znalazły się prelekcje specjalistów branży hotelarskiej z różnych regionów kraju, m.in. przedstawicielkę Polskiej Izby Hotelarstwa, wykładowców wyższych uczelni z Warszawy, Kielc czy Ostrowca Świętokrzyskiego. Mówiono o rozwoju usług SPA i wellness w hotelach, perspektywach i finansowaniu turystyki zdrowotnej, rynku turystycznego.

Buska "budowlanka” z powodzeniem stara się równać do najlepszych. W roku szkolnym 2007/2008 zanotowała największy nabór spośród szkół średnich na Ponidziu, ubiega się też o ogólnopolski certyfikat Szkoły Przedsiębiorczości.

A na finał odbyła się degustacja potraw, przygotowanych przez uczniów klas hotelarskich pod okiem profesor Barbary Cieplińskiej. Na stół trafiły takie rarytasy jak europejskie pieczarki faszerowane, koreczki filutki, babeczki "owocowy raj”, śledzie po chłopsku, ciasta egzotyczne.

Źródło: Echo Dnia – 3.03.2008 r.



www.hotelinfo24.pl