Nie żyje współzałożyciel wydawnictwa Gault & Millau – Christian Millau

2017-08-15, 06:25:55

Współtwórca Gault & Millau, Christian Millau, zmarł w dniu 5 sierpnia 2017 roku w swoim domu we Francji. 88-letni Millau, był współzałożycielem przewodnika po restauracjach Gault & Millau (wraz ze swoim rodakiem Henri Gault’em)

Jako zwolennik „prawdziwej kuchni" i twórca kuchni nouvelle, Christian Millau poświęcił swoje życie, by nominować i promować tych szefów kuchni, którzy cenią przygotowywany przez siebie produkt i doskonalą do perfekcji swoje rzemiosło. Niektórzy z najbardziej znanych na świecie szefów kuchni (Marc Veyrat, Michel Guérard, Pierre Gagnaire, Joël Robuchon i późniejszy Alain Senderens, by wymienić tylko nielicznych), zostali zidentyfikowani i wspierani poprzez jego pasjonujące opisy w corocznych wydaniach Gault & Millau Restaurant Guide, który pojawił się na rynku w 1972 roku. ##

Bezkompromisowy w swojej niezależności, Millau zawsze był precyzyjnie jednoznaczny, gdy przekazywał swoje wrażenia kulinarne. Choć szefowie kuchni od czasu do czasu obawiali się jego zdania, to zawsze był szanowany za swoje uczciwe, etyczne opinie, którymi otwarcie się z nimi dzielił, ponieważ jego pragnieniem nie była krytyka sama w sobie, ale raczej określenie obszarów, w których szefowie kuchni i restauracji mogliby się poprawić. Do dzisiaj jest to fundament, którym kieruje się w swojej działalności przewodnik Gault & Millau.

Bardziej niż przyklejanie etykietek w szybach wystawowych restauracji, ambicją Millau było zachęcenie swoich czytelników do jej odwiedzenia; co doprowadziło do powstania przewodnika Julliard w 1969 r, a następnie do pierwszego wydania przewodnika Gault & Millau w 1972 r.

Restauracja jest teatrem, musimy więc dać czytelnikowi powód do jej odwiedzenia", powiedział Millau. „Kiedy spotkałem Henri Gault’a, zaproponowałem mu stworzenie przewodnika po Paryżu i w ciągu roku staliśmy się najlepiej sprzedającym się wydawnictwem tego typu z nakładem 100 000 egzemplarzy".



www.hotelinfo24.pl