Gault&Millau Tour 2017 odbył się w Krakowie

2017-09-11, 16:04:39

Za nami 3. edycja polskiego Gault&Millau Tour, której gospodarzem była Restauracja L’atmosphere mieszcząca się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Podczas gali przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z południa Polski. Jednym ze zwycięzców był Miłosz Kowalski, szef kuchni balickiego hotelu, który otrzymał wyróżnienie w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej.
 
Licznie przybyli na to wydarzenie uczestnicy - wśród których znaleźli się szefowie restauracji z regionu Małopolski, Podkarpacia i Śląska, przedstawiciele prasy lokalnej i branżowej, sponsorzy oraz zaproszeni goście - mogli przede wszystkim skosztować pokazowych dań przygotowanych przez zwycięzców. Była to także doskonała okazja do nawiązania nowych kontaktów, zdobycia kolejnego doświadczenia i poznania najnowszych trendów kulinarnych. ##
 
Regionalne nagrody Gault&Millau w pozostałych czterech kategoriach otrzymali: Szef Roku – Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena w Chorzowie), Szef Jutra – Daniel Myśliwiec (Restauracje Karakter i Zazie Bistro w Krakowie), Młody Talent – Michał Cienki (Restauracja Amarylis w Krakowie) oraz Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot (Restauracja Koncertowa w Krynicy-Zdroju).

Nagrodzeni szefowie zaprezentowali swoje dania podczas 20-minutowych pokazów przygotowywanych na mobilnej kuchni. Były to m.in. solony pstrąg ojcowski z perfumowanym ogórkiem, Cydrem Smykan i lodami cydrowymi, a także łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim czy pierś kaczora z foie gras, śliwką i chrzanem.  Kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego stanowiła wyśmienity deser. Wszyscy goście otrzymali porcje degustacyjne przygotowywane przez zespół Restauracji L’atmosphere.

- Bycie gospodarzem tego wydarzenia było dla nas nie lada wyzwaniem – komentuje Monika Wilk, Specjalista ds. Marketingu w Hilton Garden Inn Kraków Airport, odpowiedzialna za organizację tej edycji po stronie balickiego hotelu. - Szczególnie zależało nam na profesjonalnej obsłudze zaproszonych gości, jak i zbudowaniu wspaniałej atmosfery miejsca - tak, by wydarzenie to na długo pozostało w pamięci uczestników. Jestem przekonana, że nam się udało – dodaje.

L’atmosphere to obszerna, elegancka i pięknie oświetlona restauracja, która znajduje się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport – naprzeciwko terminala Kraków Airport. Szefem kuchni jest Miłosz Kowalski – utalentowany i nagradzany propagator polskiej kuchni i regionalnych produktów. Menu restauracji jest przemyślane, niezbyt długie i nowatorskie, a fantazja szefa kuchni i jego umiejętności łączą w zgrabną całość rozmaite smaki i tekstury. Restauracja nagrodzona jest czapką Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska

Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport znajduje się tuż przy lotnisku Kraków Airport, zaledwie 12 km od historycznej części Krakowa. W dogodnie zlokalizowanym obiekcie mieści się 155 komfortowo urządzonych pokoi. Z myślą o turystach biznesowych przygotowano przestronne centrum konferencyjne o powierzchni 743m²  składające się z dziewięciu sal konferencyjnych, boardroom’u oraz foyer.


Źródło: Hilton Kraków Airport Hotel – 08.09.2017
 


www.hotelinfo24.pl