Kujawsko-Pomorskie: Najlepsze produkty spożywcze 2017

2017-11-01, 12:51:28

Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy oraz Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy 19 października, podczas uroczystości w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu z udziałem przewodniczącego sejmiku Ryszarda Bobera.

Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Chodzi też o nagradzanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz ochronę kulinarnego dziedzictwa kulturowego Kujaw i Pomorza. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach. ##

W zorganizowanej już po raz dwunasty tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów, oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw.

Komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze produkty w każdej z dwóch kategorii:

Kategoria: Przedsiębiorstwo

I miejsce - Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex sp. z o.o. oddział w Bydgoszczy - za szynkę delikatesową z kurcząt

II miejsce - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu Zakład Mleczarski w Toruniu - za twaróg łowicki klinek tłusty

III miejsce - Henkell & Co. Vinpol Polska sp. z o.o. Toruń - za Nalewkę Babuni Pigwa

 
Kategoria: Restauracje

I miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich Toruń – za gąskę z gąskami

II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Kowal - za żeberka w miodzie z suszonymi owocami

III miejsce - Restauracja Zajazd Staropolski Toruń - za polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Nagrody mają formę statuetek. Zwycięzcy uzyskali również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2018 w Berlinie.


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 20.10.2017
 


www.hotelinfo24.pl