Nowe zwyczaje - Wielkanoc w hotelu lub pensjonacie

2008-03-14, 19:25:42

Coraz częściej Polacy spędzają święta w hotelach i pensjonatach, a jedzenie na wielkanocny stół przywozi do domu firma cateringowa. Na większej zasobności portfeli i chęci odpoczynku po codziennej harówce interes zbijają wyspecjalizowani restauratorzy i hotele. Tylko na jedzenie w czasie Wielkanocy wydajemy 8 mld zł – czytamy w Dzienniku Bałtyckim.

Do niedawna większość Polaków spędzała święta w domu. Ale rosnące tempo życia i zasobność portfeli sprawia, że nie chcemy tracić czasu na świąteczne przygotowania i możemy sobie pozwolić na wyjazd np. w góry z całą rodziną.

Restauratorzy i hotelarze z roku na rok poszerzają ofertę dla świątecznych leniuszków, którzy chcą spędzać je w tradycyjny sposób, ale boją się, że przygotowanie świątecznych potraw wiązać się będzie z zarwaniem kilku nocy. - To są święta mocno zakorzenione w tradycji i nawet niepraktykujący turyści chcą mieć własną święconkę - mówi Katarzyna Przybyła z działu marketingu w Hotelu Klimczok.

Hotele oferują często malowanie pisanek z twórcami ludowymi, pieczenie ciast wielkanocnych razem z dziećmi, a nawet topienie marzanny, bo tegoroczna Wielkanoc zbiega się z nadejściem wiosny. Bez tych atrakcji hotele w Wielkanoc świeciłyby pustkami. Według badań TNS OBOP ponad 95 proc. rodaków deklaruje, że spędza Wielkanoc, hołdując tradycji, na którą składają się dekorowanie pisanek i wyjście ze święconką do kościoła. Hotelarze szyją więc ofertę specjalnie dla wielkanocnych wczasowiczów. Rodzinny wyjazd trzy-, czterodniowy to wydatek od 1 do nawet 4 tys. zł.

Tak wysokie ceny nie odstraszają jednak klientów. W hotelach zostały już ostatnie miejsca. W tańszych od nich pensjonatach, np. w stylowym Unikacie w Białowieży, też kończą się wolne miejsca. Za dobę zapłacimy tam 145 zł od osoby. Jednak poza wyżywieniem pensjonat nie zapewni żadnych świątecznych atrakcji.

Na tym jednak nie kończą się nowe wielkanocne zwyczaje. Coraz więcej osób pozostających w domach korzysta z usług wytwornych hotelowych restauracji, które jako pierwsze w Polsce wprowadziły zwyczaj organizowania świątecznych posiłków. Taką ofertę mają m.in. Hotel Bristol, Marriott czy Sheraton w Warszawie. Jeśli jednak preferujemy świąteczny posiłek we własnej jadalni, można złożyć zamówienie na gotowe potrawy i ciasta, które odbierzemy tuż przed świętami.

Źródło: Dziennik Bałtycki – 14.03.2008 r.



www.hotelinfo24.pl