Szef kuchni Nello Esposito prezentuje regionalne specja³y W³och

2018-03-14, 15:51:02

W³ochy oprócz piêknych widoków oraz zabytków, s³yn± przede wszystkich ze znakomitej kuchni. W ka¿dym regionie znajdziemy unikalne potrawy i napoje. Z jakich regionów s³ynie Sardynia, Capri, Umbria oraz Kalabria opowiada szef kuchni Nello Esposito. Sk±d pochodzi w³oska oliwa, gdzie pije siê limoncello, a gdzie zajada siê czarne i bia³e trufle?

Sardynia – pe³na owoców morza

Sardynia to region znany z pasterstwa i rolnictwa. Dominuj± tu potrawy z wieprzowiny i dziczyzny, popularne s± m.in. pieczone miêsa, kie³basy i salami oraz ser Pecorino Sardo o charakterystycznym ostrym smaku. Sardynia znana jest równie¿ ze wspania³ych owoców morza, m.in. langust, krabów, anchois, kalmarów, ma³¿y oraz sardynek. ##

- Bêd±c w tym regionie obowi±zkowo nale¿y spróbowaæ pikantnych zup rybnych, tzw. burrida i cassòla, a w Oristano istnieje zwyczaj suszenia ikry i formowania z niej pikantnych bloków bottarga, które s± cienko krojone i serwowane w makaronach lub sa³atkach - mówi Nello Esposito, szef kuchni restauracji Capri.

Nello Esposito

Capri s³ynie z Caprese i Limoncello


Wyspa Capri le¿±ca w Zatoce Neapolitañskiej, otoczona lazurowym morzem, pe³na piêknych grot i ska³ek, jest jednym z najczê¶ciej wybieranych miejsc przez turystów. Nie tylko dziêki znakomitemu krajobrazowi, ale za spraw± regionalnej kuchni. To w³a¶nie st±d pochodzi sa³atka caprese, ravioli capresi oraz likier Limoncello.

- W³oska kuchnia s³ynie g³ównie z past i pizzy, jednak sama wyspa Capri, z której pochodzê i któr± uwielbiam, podbi³a ¶wiat sa³atk± caprese. Sa³atka ta to nic innego, jak dobrze znane wiêkszo¶ci fanów w³oskiej kuchni po³±czenie pomidorów z mozzarell±, listkami ¶wie¿ej bazylii i oliw± z oliwek. To powszechne danie króluje na sto³ach podczas ka¿dej imprezy niezale¿nie od miejsca zamieszkania – mówi szef kuchni restauracji Capri.

Kolejnym specja³em regionu jest ravioli capresi, czyli ma³e, kwadratowe piero¿ki nadziewane ró¿nymi rodzajami serów, najczê¶ciej z dodatkiem majeranku, co daje potrawie specyficzny posmak.

- Do ravioli najczê¶ciej dodajemy miêkki ser pochodz±cy ze ¶rodkowych W³och – caciotta i starty parmezan. Du¿e znaczenie odgrywa w tym daniu sos, którym s± polane. Najlepiej sprawdza siê klasyczny sos pomidorowy, który nastêpnie posypujemy startym parmezanem i listkami ¶wie¿ej bazylii – dodaje Nello Esposito.

Po ka¿dym posi³ku, obowi±zkowo nale¿y wypiæ kieliszek limoncello, który jest idealny na trawienie. To cytrynowy likier, którego smak i aromat uzyskiwany jest dziêki jedynym w swoim rodzaju cytrynom z tego regionu.

Umbria – zielone serce W³och

Umbria, czêsto okre¶lana jako zielone serce W³och, przyci±ga turystów znakomitymi truflami, które dodane do potrawy, podbijaj± podniebienia ka¿dego smakosza. ¬ród³em czarnych trufli jest Norcia, miasteczko po³o¿one na skraju Apeninów. Mo¿na je wykorzystaæ dodaj±c do makaronów, miês i dañ na bazie jajek lub ucieraj±c na pastê z dodatkiem anchois i czosnku. Oprócz czarnych trufli jeszcze popularniejsze i cenniejsze s± bia³e, które jada siê wy³±cznie ¶wie¿e.
 
- Umbria s³ynie równie¿ z domowych rêcznie wyrabianych klusek na bazie jajek, a zw³aszcza tagliatelle z sosem ragout. Dodatkowo region ten s³ynie ze ¶wie¿ych i gotowanych warzyw, przede wszystkim króluj± tu kardy, czyli tzw. karczoch, a tak¿e soczewica z górskiego miasteczka Castelluccio – dodaje szef kuchni.

Kalabria oliw± p³yn±ca

Kalabria jest najwiêkszym producentem oliwy, to w³a¶nie tu powstaje oko³o 25% krajowej produkcji. Jest ona wykorzystywana nie tylko do gotowania, ale tak¿e do konserwowania warzyw, grzybów oraz ryb. W tym regionie prym wiod± równie¿ warzywa, m.in. bak³a¿any, pomidory, pikantne papryczki pepperoni, ale równie¿ karczochy i szparagi.

- Kalabryjczycy najczê¶ciej spo¿ywaj± wieprzowinê, która jest podstaw± licznych szynek, salami i kie³bas, m.in. kie³basê ndugghia zawieraj±c± fragmenty w±tróbki i p³uc. Specjalne wêdliny dodawane s±, np. do pizzy kalabryjskiej – mówi Nello Esposito.

W tym regionie nie sposób nie spróbowaæ przepysznych deserów, np. petrali, czyli ciastka z kolorow± posypk± z nadzieniem, w sk³ad którego wchodz±: figi, migda³y, orzechy, rodzynki, cynamon, skórka pomarañczy lub mandarynki oraz odrobina kawy i wina. Kolejnym przysmakiem s± bucconotti, czyli regionalne babeczki z d¿emem oraz lody o smaku crema reggina, których podstaw± jest krem z du¿± ilo¶ci± rumu. Kalabria to raj dla mi³o¶ników s³odyczy.

Nello Esposito jest szefem kuchni w Capri Ristorante Pizzeria&Cafe - rodzinnej w³oskiej restauracji znajduj±cej siê przy ul. ¯egañskiej 21/23 w Warszawie w Miêdzylesiu. 
https://www.facebook.com/restauracjacapri/


¬ród³o: AgencjaFaceIt.pl – 13.03.2018
 


www.hotelinfo24.pl