Produkt z Warmii i Mazur zwycięzcą prestiżowej nagrody

2018-04-02, 13:21:14

W  Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku.

Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznaje nagrody AIG Prix oraz Ars Coquinaria podczas uroczystej gali w Warszawie, w której udział biorą przedstawiciele strony rządowej, dotychczasowi laureaci, a także znani szefowie kuchni, gastronomiczne osobistości medialne oraz media, patroni i sponsorzy. ##

Decyzją Zarządu Akademii Gastronomicznej produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca wytwarzana przez Dagmarę Gęstwińską, właścicielkę Gospodarstwa Agroturystycznego Kalinówka w Pietrzwałdzie koło Ostródy, zwyciężyła w tegorocznej edycji nagrody Ars Coquinaria w kategorii Polski Produkt. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku i stały się produktem polecanym, wykorzystywanym i promowanym przez najlepszych polskich szefów kuchni.

Akademia Gastronomiczna w Polsce w Polsce jest oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (Académie Internationale de la Gastronomie) z siedzibą w Paryżu, która uzyskała renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną.

Organizacja ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej, stawiając sobie za cel promowanie i typowanie „gwiazdkowych” restauracji na świecie. Wspiera wszelkie inicjatywy sprzyjające promowaniu i rozpowszechnianiu polskiej, europejskiej i światowej kuchni.

Przedsięwzięcia Akademii Gastronomicznej w Polsce, rangi tak ogólnopolskiej, jak i międzynarodowej, pozwalają nie tylko zachować tradycję, ale i stale rozwijać polską sztukę kulinarną, która stanowi niewątpliwie znamienny element polskiej kultury.

Gospodarstwo Agroturystyczne Kalinówka jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017):
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2018:
• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
• Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
• Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk
• Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich

NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
• MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
• PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
• POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii

LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:

    ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Adam Chrząstowski
    ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler
    ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 22.03.2018



www.hotelinfo24.pl