Małopolskie firmy z nominacjami do konkursu Polski Producent Żywności 2018

2018-04-23, 15:40:40

Ryby, wędliny, nabiał, pieczywo i soki - to one pretendowały do zwycięstwa w wojewódzkim etapie konkursu Polski Producent Żywności. Wzięło w nim udział 12 producentów żywności z całego regionu. Kapituła konkursowa uznała, że wszyscy będą reprezentować Małopolskę na Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego „POLAGRA FOOD”.

W etapie wojewódzkim wzięło udział 12 regionalnych producentów żywności. Do konkursu zgłosili: pstrąga ojcowskiego wędzonego, wodę mineralną „Wysowianka”, kiełbasę piaszczańską, szynkę wiejską wędzoną, marynowany filet z kaczki, kiełbasę tradycyjnie wyrabianą, pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami, sok buraczany, pasztet z pieca, masło z Limanowej, chleb swojski i ogórki szklarniowe. ##

Wyboru produktów, które będą reprezentować Małopolskę na ogólnopolskim etapie konkursu dokonała komisja konkursowa, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak.

(fot. malopolska.pl)

Małopolska ma się czym chwalić, jeśli chodzi o dziedzictwo kulinarne. Możemy być dumni, że na ministerialnej liście mamy ponad 200 produktów tradycyjnych. Mamy też najwięcej w kraju produktów regionalnych – 12 z 40 pochodzi właśnie z Małopolski. Dziękuję małopolskim producentom, którzy dokładają wszelkich starań, by ich produkty były zawsze najwyższej jakości
– przekonuje wicemarszałek Wojciech Kozak.

(fot. malopolska.pl)

Komisja uznała, że wszyscy producenci zasługują na nominację do ogólnopolskiego etapu konkursu. Postanowiła jednak przyznać dodatkowe wyróżnienia. Jurorom najbardziej do gustu przypadły pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami. Doceniono też pasztet z pieca, masło z Limanowej oraz chleb swojski.

(fot. malopolska.pl)

„Polski Producent Żywności” to konkurs, którego celem jest wyróżnienie najlepszych w kraju producentów żywności i promocja wysokiej jakości wyrobów. W ubiegłym roku wśród laureatów znalazły się firmy z Małopolski. Tytuł Polskiego Producenta Żywności otrzymały: Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. j. z Nowej Wsi Szlacheckiej za kiełbasę wieprzowo-cielęcą oraz Maciej Kapała „Sekret Smaku” w Krakowie za pierogi z cielęciną i kurkami. Wyróżniono też Swojskie Wędliny Tradycyjne Sławomir Górkiewicz z Nidka za boczek wędzony parzony.


Źródło: Malopolska.pl – 13.04.2018



www.hotelinfo24.pl