Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie.

2019-01-31, 10:42:05

Niesłychanie skromna i ciekawa postać – Arkadiusz Wejer - pasjonat, wizjoner mogący pochwalić się wieloma wyróżnieniami, nagrodami i pracą w najlepszych restauracjach w Polsce, zasilił niedawno management nowopowstającego Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? Jaki ma plan nie na jeden, ale aż na cztery punkty gastronomiczne w hotelu? O tym opowie w naszej rozmowie.

 

1. Dlaczego zdecydował się Pan na zasilenie zespołu Gwiazdy Morza?           

Ujął mnie przede wszystkim potencjał tego obiektu i szeroki zakres punktów gastronomicznych, których tak na prawdę będziemy mieli cztery. Uważam, że czeka nas wiele wyzwań, a Hotel Gwiazda Morza będzie prezentował wyjątkową ideologię, bo przecież to nie będzie obiekt typowo sieciowy. Zależy nam na tym, żeby utrzymywać wysoki standard, jakość, a jednocześnie żeby panowała u nas domowa i ciepła atmosfera. Chcemy stworzyć brand hotelu nie tylko na podstawie sportu i aktywności, ale również kuchni – to będzie dla mnie największe wyzwanie, którego z chęcią się podejmę.               


2. Pana zawodowe doświadczenie można nazwać wędrówką przez całą Polskę. Pracował Pan w restauracjach w Zakopanem, Gdańsku, Białce Tatrzańskiej, Krakowie, Rzeszowie. Teraz wrócił Pan nad morze. Czy cząstki Pana podróży będziemy mogli zasmakować w karcie dań Gwiazdy Morza?         

Jestem rodowitym Kaszubem z Kartuz i chciałem wrócić na swoje tereny. Otrzymałem propozycję od właścicieli Gwiazdy Morza. Byłem szefem kuchni w niejednej restauracji i to stamtąd czerpałem wiedzę, budowałem swoje doświadczenie. Staram się nie ograniczać w doborze składników, a karty dań zwykle są przepełnione moimi autorskimi pomysłami. W menu Gwiazdy Morza nad którym obecnie pracuję na pewno będzie można odkryć moje podróże po Polsce, ale głównie zostanie uwzględniona charakterystyka kuchni nadmorskiej. Przede wszystkim będą dominować produkty ekologiczne, ryby,owoce morza i składniki lokalne z Kaszub i Pomorza.



3. Jak określiłby Pan swoją kuchnię? Jakie są jej podstawy? Ma Pan swoje ulubione dania?         

Moja ulubiona kuchnia to kuchnia rodzima - polska, aczkolwiek nie ukrywam, że prywatnie jestem też fanem przysmaków greckich i hiszpańskich. Czerpię ogromną inspirację z podróży, a radość z gotowania Hiszpanów i Greków staram się przenieść na polskie realia. Często wychodzi z tego kuchnia fusion, ale mi i moim gościom to kompletnie nie przeszkadza. Tę fascynację, chciałbym również pokazać gościom Gwiazdy Morza. Dlatego postanowiliśmy, że obie kuchnie będą otwarta. Kucharze będą opowiadać o tym co robią i w jaki sposób, każdy z gości będzie mógł zadać pytanie, poprosić o poradę. Chcemy zarażać pasją naszych gości.

4. Czym różni się gastronomia hotelowa od restauracyjnej? Co jest najważniejsze w gastronomii hotelowej? 

Restauracja hotelowa jest często gwarantem powodzenia obiektu. Hotel, jego gastronomia oraz dodatkowe atrakcje powinny sprostać wymaganiom gości o różnych potrzebach i gustach. Myślę, że gastronomia hotelowa to naprawdę specyficzny rodzaj działalności, ponieważ na co dzień w odróżnieniu od normalnych, standardowych restauracji musimy zaspakajać potrzeby osób zakwaterowanych w hotelu oraz gości indywidualnych, którzy przyjdą z zewnątrz.
Serwujemy śniadania, przekąski, organizujemy przerwy kawowe, oferujemy bufety w postaci obiadokolacji. Dodatkowo w restauracjach możemy wybrać sobie konkretne danie, a w restauracji hotelowej oprócz możliwości z korzystania z a’la carte, gość może spróbować wielu innych dań lub na przykład może wykupić opcje bufetówrównież tematycznych z różnych stron świata np. bufet hiszpański, skandynawski, francuski etc. To daje możliwość spróbowania kilkunastu dań podczas jednej kolacji. Musimy również koordynować i tworzyć eventy micowe oraz realizować zlecenia. Hotel jest dostępny 24 godziny na dobę przez 365 dni w roku, nasz dzień zaczynać się będzie o 4:00. Na uwadze również trzeba mieć fakt, że w Hotelu Gwiazda Morza będą aż cztery różne punkty gastronomiczne ze zróżnicowanym menu. Myślę, że dla nas najważniejsza będzie organizacja.   
           
5. Ile średnio trwa praca nad nową kartą?          

Praca nad nową kartą trwa minimum miesiąc. Zaczyna się to od testowania dań, które będą w menu, następnie trzeba stworzyć odpowiednie gramatury i receptury. Później przygotowujemy tak zwany test panel, gdzie doszkalamy kucharzy i pokazujemy naszej obsłudze jak będą wyglądały dania i smakowały. Jako szef kuchni chcę tworzyć z zespołem jedność. Szczególny nacisk zamierzam kłaść na atmosferę panującą w pracy, chcę inspirować mój zespół do ciągłego rozwoju, dzielić się z nim pomysłami, a także dać pole do podejmowania własnej inicjatywy. Każdy z naszego teamu będzie miał okazję spróbować dania i je ocenić zanim zostanie wpisane na stałe do karty. Chcę żeby wszyscy członkowie zespołu mieli realny wpływ na funkcjonowanie restauracji. Pragniemy, aby nasi goście doznawali najwyższej jakości świadczonych przez nas usług.


6. Jaki jest Pana pomysł na kuchnię w Gwieździe Morza? Czym się będzie wyróżniać?

Nasze propozycje będą bardzo rozbudowane. Restauracja hotelowa, H12, Beach Bar i Sky Bar będą miały zróżnicowaną ofertę. Goście spróbują dań bazujących na produktach ekologicznych od lokalnych dostawców. Chcemy też promować polską wołowinę i to co mamy w Bałtyku. Tak jak wcześniej wspominałem, naszym wyróżnikiem będzie  kuchnia otwarta. Każdy z gości przychodząc do nas na śniadanie będzie mógł zobaczyć jak jest przygotowywany jego omlet, jak grilluje się jego stek, czy to jak są przygotowywane jego krewetki, kalmary. Goście będą mogli porozmawiać z kucharzem o tym co w tej chwili robi, jak to doprawia i dlaczego. Nie mogę oczywiście zdradzać co konkretnie pojawi się w menu, ale rąbek tajemnicy z chęcią uchylę. Restauracja hotelowa będzie się opierać na kuchni światowej, dużą rolę odegra kuchnia śródziemnomorska - czyli świeże ośmiornice, mule i kałamarnice. W restauracji H12 goście odkryją przysmaki z basenu Morza Śródziemnego oraz z Bałtyku. Będziemy bazować głównie na świeżej rybie, na rybach wędzonych, które będziemy sami produkować, zupach, makaronach i daniach dla dzieci. W ofercie znajdą się również dania dla wegan i wegetarian. Fantastycznym punktem będzie nasz Beach Bar, który w sezonie letnim ponownie stanie na pięknej władysławowskiej plaży. Syte śniadania, chrupiące bajgle, dania typu fish and chips, świeże sałatki i smoothies będą cudownie współgrać z okoliczną naturą i piękną, słoneczną pogodą. Klimatyczny Sky Bar, będzie wyróżniał się nie tylko świetnie przyrządzonymi koktajlami, goście znajdą tam też szybkie i lekkie dania tj. carpaccio z tuńczyka czy klasyczną sałatkę cezar.  

 

7. Menu będzie krótkie czy długie? Będzie zmieniać się wraz ze zmianą pór roku?    

Menu będzie dosyć krótkie, nasze karty będą się zmieniać cztery razy w roku. Przykładowo, jeżeli teraz mamy jesień to będziemy bazować na gęsinie, dyniach i grzybach. Kiedy nadejdzie wiosna, na talerzach znajdą się szparagi i truskawki. Naszym największym wyróżnikiem będą wieczory klimatyczne. Podczas wieczoru hiszpańskiego, nasi goście będą wspólnie z szefem kuchni przygotowywać paellę, w tle będzie grała latynoska muzyka, a na koniec dnia wspólnie będziemy oglądać pokaz flamenco. Restauracje w Gwieździe Morza to istne podróże po całym świecie. Wspólnie odkryjemy kuchnię żydowską, kaszubską, grecką, francuską czy nawet skandynawską. 



www.hotelinfo24.pl