60-lecie szkoły gastronomiczno-hotelarskiej

2008-04-02, 20:23:56

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu obchodzi 60-lecie istnienia. W piątek rocznicę powstania szkoły świętować będą jej uczniowie, absolwenci i nauczyciele – informuje Gazeta Wyborcza.

W roku szkolnym 1947/8 utworzono pierwsze klasy gastronomiczne w Państwowym Żeńskim Liceum Gospodarczym. Te oddziały dały początek Technikum Gastronomicznemu Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, na bazie którego powstał Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, przemianowany w 2002 roku na Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich

Szkoła kilka razy zmieniała swoją siedzibę, mieściła się m.in. w budynku przy ulicy Żeromskiego 35 i przy Traugutta 61, w końcu 24 listopada 1992 roku przeniosła się do nowego obiektu przy ul. Armii Ludowej 1, tam znajduje się do dziś.

Uroczystości związane z jubileuszem szkoły zaplanowano na piątek. Wtedy poświęcony zostanie sztandar szkoły, usłyszeć będzie można także nieco o jej historii, m.in. o Henryku Mąkoście, który szefował placówce aż 39 lat.

Jednak o nowych uczniów nie powinno być trudno, bo absolwenci Gastronomika, a przynajmniej niektórych klas, to poszukiwani na rynku pracy fachowcy. - W niektórych branżach jest niedosyt, nawet na naszym radomskim gruncie. Odbieram sporo sygnałów od pracodawców, że wciąż brakuje rzeźników i masarzy. Nasi absolwenci raczej nie mają problemów ze znalezieniem pracy. Pracują w hotelach i kuchniach w całej Polsce i Europie - mówi obecny dyrektor szkoły.

Kontakty z zagranicznymi pracodawcami uczniowie mają okazję nawiązać jeszcze podczas nauki. Szkoła uczestniczy od 1998 r. w programie "Leonardo da Vinci", w ramach którego młodzież wyjeżdża na praktyki do zaprzyjaźnionych placówek branży gastronomiczno-hotelarskiej we Francji, Niemczech, Anglii, Danii, Finlandii i Włoszech.

Źródło: Gazeta Wyborcza Radom – 31.03.2008 r.



www.hotelinfo24.pl