Dziesięć trendów w restauracji, których nienawidzimy

2006-11-11, 16:00:07

Epicurious.com wyszczególnia 10 trendów restauracyjnych, których nie znosimy ...

1. Sławny szef kuchni, którzy nigdy nie gotuje: Odstaw szklanicę szampana, zamień twój drobno prążkowany garnitur z domu mody Hugo Boss, na biały fartuch szefa kuchni i zabierz się za robotę

2. Restauracje, w których więcej jest publicystów niż kucharzy: Plotki wskazują na to, że żywot restauracji będzie krótki. Więcej uwagi i pieniędzy przeznacza się na wystrój, niż na menu; numer telefonu lub adres, to ‘tajemnica’. Wyczerpaliśmy naszą tolerancję na przereklamowane ‘ekstremalnie popularne miejsca’

3. Wymyślna surowa kuchnia: Pomimo nakłonień kilku prominentnych szefów kuchni, ten pretensjonalny, pozbawiony smaku, niezdrowy trend, zarówno zabierający dużo czasu w przygotowaniu, jak i drogi w zakupie (pomyśl - $12 za „pomidorowego tatara” – znany jako salsa), znacznie przekroczył swoje 15 minut.

4. Wyprzedawanie niezdrowej żywności: Pączkujące tłumy szefów kuchni i sommelierów, zachwalających towary niskiej jakości, robią dwie rzeczy: wprowadzają w błąd nie znających się na potrawach i winach, miłośników kuchni, wpierając im, że te produkty są dobre i trwonią zawodową reputację tak szybko, jak szybko powiększają się ich konta bankowe.

5. Wielkie powierzchnie: Restauracje wielkości boiska futbolowego, z odpowiadającymi im menu, są nie chcianymi inwestycjami.

6. Menu kipiące od ilości informacji, większej niż w bazie danych iPoda: Aby delektować się drożdżową bułeczką z masłem i jajkami, naprawdę niekonieczna jest wiedza na temat farmy, z której pochodzą jajka.

7. Nadużywanie terminów „lokalny” i „swojski”: Obecnie nie można już otworzyć restauracji, w której nie twierdzi się, że „kupujesz lokalne wyroby”. Chociaż cel jest szczytny, w większości przypadków nie pokrywa się z prawdą (szczególnie, jeżeli chodzi o ryby). Ponadto, jeżeli nie umiesz gotować, nie obchodzi cię skąd pochodzą składniki danej potrawy.

8. Zasada 5:30 lub 22:30: Zadzwoń do wielu miejsc, aby dokonać rezerwacji, z wyprzedzeniem mniejszym niż dwa tygodnie, i w każdym z nich powiedzą ci, że to są jedyne dostępne terminy. Ale pokaż się o 20:00 i bardzo często znajdziesz wiele wolnych stolików.

9. Łazienki damsko-męskie: Nie lubimy korzystać z łazienki wspólnie z odmienną płcią w modnej restauracji.

10. Pianka (bezy): Była to śmiała innowacja, wprowadzona sześć lat temu przez Ferran Adria. Obecnie to tylko cudacznie spreparowane, topniejące grudki na talerzu, w każdym klubie nocnym z kulinarnymi pretensjami. Dajcie nam proszę coś, w co można się wgryźć.

Źródło: Epicurious.com



www.hotelinfo24.pl