Festiwal Kuchni Śląskiej w Raciborzu

2008-06-21, 11:54:34

III Festiwal Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”, organizowany co roku przez Śląską Organizację Turystyczną, odbył się tym razem w Raciborzu, uświetniając obchody 900-lecia miasta.

Starostwo Powiatowe zadbało o różnorodny program tej imprezy. Poza trzecim już konkursem kulinarnym o Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2008” festiwal wzbogaciła prezentacja potraw regionalnych, w tym produktów tradycyjnych i lokalnych, pokazy rzemiosła i twórców ludowych oraz występy artystyczne. Obejrzeć można było prace rzeźbiarzy, garncarza, mincerza a także studentów Instytutu Sztuki PWSZ w Raciborzu. Interesująca była też, prezentowana uprzednio w Hotelu POLONIA, instalacja rzeźbiarska Ewy Lenard „Wieszaki.Złudzenie”. Zwiedzający mogli skosztować narodowych potraw przygotowanych przez przedstawicieli partnerów zagranicznych Powiatu Raciborskiego oraz podziwiać umiejętności zespołów artystycznych z regionu. Wystąpił także, z niezwykle dynamicznym programem Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Kuchnia śląska to kuchnia pogranicza, czerpiąca z tradycji wielu narodów. Są tu nadal obecne wpływy niemieckie, czeskie, austro-węgierskie a także żydowskie. Wśród tradycyjnej zabudowy śląskich miast do dziś znaleźć można miejsca, gdzie hodowano króliki i gołębie, a na wiejskich podwórkach nadal widać perliczki. Gotowano tu zarówno dania proste, treściwe z wieprzowiny i ziemniaków ale i bardziej świąteczne wykorzystując zwykle mięso wołowe, jak słynne rolady. W śląskiej spiżarni musiały być też śledzie (zwane harynkami) a w kuchennym kredensie drożdżowy kołocz.

Zmagania kucharzy odbyły się tradycyjnie w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów. Do walki stanęło czternaście drużyn amatorskich i sześć zawodowych. Wśród oceniających byli Wiesław Ambroz – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Arleta Żynel (Kapituła Klubu Szefów Kuchni), Emilia Krakowska i Hanna Szymanderska. Jurorzy skosztowali ponad 70 dań, zwracając uwagę nie tylko na smak, ale też na tradycje i pochodzenie potraw. Wśród amatorów po raz kolejny wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic za dania z perliczki. W wyrównanej rywalizacji profesjonalnych drużyn zwyciężyła ekipa Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, która przygotowała dania z królika i gołębi, niegdyś często goszczące na śląskim stole. Niezwykle cenne wyróżnienie przypadło restauracji Hotelu POLONIA – puchar i dyplom Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za dbałość o śląskie tradycje kulinarne. Gastronomia hotelowa - kojarząca się zwykle z nudną, pretensjonalną, międzynarodową sztampą - w Hotelu POLONIA nabrała regionalnego smaku dzięki odszukanym starym recepturom na hekele (sałatkę śledziową), kurczak w auszpiku czy marynowaną pieczeń z wołowiny.

Festiwal „Śląskie Smaki” zdobył uznanie i Certyfikat za Najlepszy Produkt Turystyczny przyznany w 2007 roku przez Polską Organizację Turystyczną. W przyszłym roku festiwal zagości w Pszczynie.

Źródło: centrum prasowe ehotelarz.com – 19.06.2008 r.



www.hotelinfo24.pl