Unia chce niższego VATu dla restauracji

2008-07-19, 20:33:54

Restauratorzy mogą odetchnąć z ulgą. Stawka podatku na usługi gastronomiczne nie wzrośnie po 2010 r. ani w Polsce, ani w żadnym innym kraju UE. Obniżone stawki obejmą także budownictwo, i to nie tylko społeczne

Prawdopodobnie od 1 stycznia 2011 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące podatku od wartości dodanej (w Polsce – podatku od towarów i usług).

Zmienią obecną dyrektywę unijną w sprawie VAT nr 2006/112. O tym, że tak się stanie, przekonani są eksperci podatkowi. Zyskają na tym wszystkie kraje członkowskie.

Dla Polski oznacza to wymierne korzyści w trzech dziedzinach: budownictwie mieszkaniowym, gastronomii i działalności wydawniczej.

Zakończy się już niepewność restauratorów. Przyjęcie zmian oznacza dla nich bowiem wydłużenie stosowania w Polsce 7-proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne także po 1 stycznia 2011 r. (wynegocjowany przez nas okres przejściowy kończy się 31 grudnia 2010 r.). Preferencyjne opodatkowanie w całej Unii obejmie również usługi kateringowe – z jednym wszak wyjątkiem. Tak jak w Polsce stawką podstawową objęte będą alkohole spożywane w restauracjach.

– Nie ma powodu, żeby w połowie krajów UE restauratorzy korzystali ze zredukowanego VAT, a w drugiej połowie nie mogli tego robić – przekonywał na konferencji prasowej Laszlo Kovacs, komisarz ds. podatków.

I rzeczywiście: dziś 11 państw UE stosuje obniżoną stawkę podatku na usługi gastronomiczne, podczas gdy w 16 innych takiej możliwości nie ma.

Źródło: Rzeczpospolita – 16.07.2008 r.



www.hotelinfo24.pl