Ekipa Sheratona zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski

2006-11-08, 13:33:59

19 września br w czasie trwania poznańskich targów POLAGRA-FOOD , w ramach Salonu Maszyn i Urządzeń dla Gastronomii, odbyły się zawody Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs ten to wspólne przedsięwzięcie Międzynarodowych Targów Poznańskich i Wielkopolskiej Izby Gastronomii. W konkursie tym brała udział kulinarna elita Polski - dziesięć najlepszych zespołów kucharskich (składających się z dwóch osób – kucharza i jego pomocnika), zwycięzców najwyżej notowanych, najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych w Polsce m.in. Zielona Czapka Bonduelle, Wielkopolski Kucharz Roku, Złota Patelnia, Sielawa Blues, Konkurs Kuchni Włoskiej, Dorszowe Żniwa czy Tur-Gastro-Hotel.

Tegoroczny Kulinarny Puchar Polski zdobyła drużyna z warszawskiego hotelu Sheraton. Mistrzami okazali się: Radosław Goliszewski i Witold Iwański. Potrawy przygotowane przez zespól hotelu Sheraton wzbudziły zachwyt międzynarodowego jury. Bezkonkurencyjny okazał się szczupak w pieprzu cytrynowym zawinięty w szynkę parmenską, podany na kremie rakowym z dodatkiem świeżych sałat skropionych kminkowym vinaigrette oraz marynowana pierś kaczki serwowana na puree kasztanowo-orzechowym z dodatkiem gruszki duszonej w krupniku i sosie różanym.

Drugie miejsce przypadło drużynie z sopockiego Haffnera, a trzecie z Hotelu Jan III Sobieski.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy

Źródło: Centrum Prasowe ehotelarz.com – 21.09.2006 r.



www.hotelinfo24.pl