Reaktywacja browaru w Lwówku Śląskim

2010-06-14, 13:12:24

Nowy właściciel browaru w Lwówku Śląskim (woj. dolnośląskie) wznowił produkcję piwa, warzonego tradycyjnymi metodami. To jednak nie koniec planów dotyczących browaru – informuje Rzeczpospolita.

Reaktywacja browaru ma niebagatelne znaczenie dla miasta. – Po pierwsze są to nowe miejsca pracy. Choć w browarze pracuje teraz tylko 30 osób, to w mieście, w którym jest 15 proc. bezrobocie każde miejsce pracy jest na wagę złota – mówi Ludwik Kaziów, burmistrz Lwówka Śląskiego. – Po drugie tradycja. Odkąd 1209 roku lwówecki browar otrzymał prawo warzenia piwa, produkcja trwała nieprzerwanie, nawet w czasie II Wojny Światowej. Dlatego cieszę się, że po tej przerwie tradycja zostanie zachowana. No i oczywiście browar i piwo są dla miasta nieocenioną promocją. ##

Burmistrz jest przekonany, że niedługo do tego dolnośląskiego miasteczka zaczną zjeżdżać tłumy turystów. Zwłaszcza, że nowy właściciel browaru nie ogranicza się tylko do produkowania piwa. Według planów na terenie zakładu powstanie muzeum, hotel i spa.

Źródło: Rzeczpospolita – 13.06.2010 r.



www.hotelinfo24.pl