W gdańskim Hiltonie rusza Akademia Wina i Smaku

2010-07-30, 23:38:07

17 lipca br. w hotelu Hilton Gdańsk odbyło się inaugurujące spotkanie, rozpoczynające cykl kulinarnych warsztatów, na których uczestnicy nie tylko będą mogli poznawać hotel „od kuchni”, zgłębiając tajniki przyrządzania wykwintnych dań przez Szefa Kuchni – Adama Woźniaka, ale także odkrywać sekrety enologii pod okiem samego Marka Kondrata i słynnych somellierów.

W inaugurującym spotkaniu udział wzięli: właściciel hotelu Hilton w Gdańsku, Filip Wójcikiewicz, właściciel sieci sklepów WINARIUM, Marek Kondrat oraz kilku znanych dziennikarzy kulinarnych, m.in. prof. Andrzej Garlicki z redakcji Polityki, Tadeusz Pióro z redakcji magazynu WINO, Maryla Musidłowska z redakcji Elle oraz Ryszarda Wojciechowska z lokalnego Dziennika Bałtyckiego. Dyskusja toczyła się przy suto zastawionym stole, degustowano m.in. gazpacho z ogórka i melona, grillowane krewetki z papajową musztardą, łososia bałtyckiego i homary oraz słynną polędwicę Kobe glazurowaną miso i mirinem, mięso najwyższej światowej jakości uzyskiwane wyłącznie w Japonii z krów pojonych piwem i masowanych w odpowiedni sposób.##
Warsztaty będą uczyć sztuki łączenia potraw z winem, tak by stworzyć perfekcyjny duet i wydobyć głębię smaku. Każde ze spotkań będzie miało motyw przewodni, a szczegółowy ich harmonogram pojawi się wkrótce na facebookowym profilu hotelu.

Więcej o Restauracji Mercato

Restauracja Mercato, zaprojektowana w tonacji soczystej zieleni i pomarańczy, proponuje kuchnię międzynarodową  z wyraźnymi śródziemnomorskimi akcentami. Podobnie jak wielobarwne targi miasteczek z basenu Morza Śródziemnego, tak autorskie Menu Szefa Kuchni Adama Woźniaka i Pawła Wątora zachwyca kolorami świeżych warzyw, jak również aromatami ziół i przypraw. Komponując zestaw wykwintnych potraw, Szefowie nie zapomnieli także o nowoczesnym trendzie kuchni slow-food, który nadaje lokalnego charakteru serwowanym daniom. Specjalnością Szefa Kuchni jest polędwica Kobe glazurowana mirinem,  z ziemniaczanym fondant i rydzami sauté.  Na letnie lunche szczególnie polecany jest ogórkowe gaspacho podawane z melonem, krewetkami i kolendrą. Wielbicieli słodkości i tropikalnych smaków z pewnością mile zaskoczy mus z passiflory z miodową kruszonką czy kokosowy crème brulée z carpaccio z ananasa, babką rumową i sorbetem z mango. Dopełnieniem kulinarnej podróży są wyśmienite wina wyselekcjonowane specjalnie dla hotelu przez Marka Kondrata.

Źródło: Hilton Gdańsk – 22.07.2010 r.



www.hotelinfo24.pl