Nowy Szef Kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

2011-05-25, 11:07:59

Sofitel Warsaw Victoria ma nowego Szefa Kuchni – Macieja Majewskiego, młodego i utalentowanego kucharza, który całe swoje zawodowe doświadczenia zdobywał w restauracjach Grupy Hotelowej Orbis. Chef de cuisine w Sofitel Warsaw Victoria to ukoronowanie jego kariery, którą 10 lat temu rozpoczał jako kucharz w hotelu ibis w Poznaniu. Maciej Majewski kontynuuje najlepsze tradycje francuskiej i polskiej kuchni w Sofitel Warsaw Victoria, wzbogacajac ją o oryginalne dania inspirowane egzotycznymi podróżami oraz kuchnią molekularną.

Maciej Majewski to jeden z młodszych szefów kuchni ekskluzywnych hoteli w Warszawie, który jednak doskonale zna zarówno najwyższe  standardy gotowania i serwowania dań, jak i wyrafinowane upodobania gości. Prowadzone przez niego wcześniej restauracje w Novotel Kraków Centrum, ibis Kraków Centrum, ibis Częstochowa, ibis Poznań były pozytywnie oceniane zarówno przez dyrektorów hoteli, jak i ich gości. Do jego obowiazków, jako Szefa Kuchni, należał : tworzenie menu dla poszczególnych restauracji oraz menu okolicznościowych na imprezy specjalne i bankiety,nadzór nad przygotowaniem dań, organizacja pracy kuchni – z uwzglednieniem budżetów, zamówień, pracy zespołu, szkolenia kucharzy, a także kreowanie pozytywnych relacji z gośćmi. Majewski jest ceniony za konsekwentne utrzymywanie najwyższej jakości pracy swoich kuchni oraz serwisów, za które jest odpowiedzialny, a także oryginalne podejście do kulinarnej tradycji.

«Gotowanie dla mnie to sztuka, która – by smakowała - musi mieć bardzo mocne podstawy: wiedzę, doświadczenie, doskonałej jakości produkty oraz wyobraźnię w wykorzystaniu potencjału naszych czasów np. kuchni molekularnej. Dla moich gości wizyta w restauracji powinna być ciekawym i absorbującym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znanymi już daniami. Na talerzu odkrywają nowe smaki... tak widzę moją rolę Szefa Kuchni» – mówi Maciej Majewski. ##

Majewski z wielką pasją kreuje pracę kuchni – już na etapie menu, które zawsze wzbogaca o dania sezonowe i inspirowane nowościami współczesnej gastronomii. Wzorem najlepszych i najmodniejszych restauracji na świecie – jest to kuchnia «autorska», która łączy najlepsze tradycje klasyczne, z nouvelle cuisine, wzbogacone o polskie akcenty. Tak powstają oryginalne dania «à la Majewski», które można spróbowac tylko w Sofitel Warsaw Victoria.

Na wiosnę nowy Szef Kuchni zaprasza do restauracji Canaletto na pięć dań ze szparagani w roli głownej – z popisową «Sałatką ze szparagów za płatkami parmezanu, oliwą truflową i wisniowymi pomidorkami na buraczanym carpaccio». To danie to przykład twórczej interpretacji dobrze znanych składników, które podane według przepisu Macieja Majewskiego tworzą nowa jakość.

Maciej Majewski w życiu prywatnym ma udaną rodzinę i dwójkę dzieci. A oprócz kuchni, która jest jego wielką pasją – w wolnych chwilach oddaje się swojemu hobby – piłce nożnej.

Źródło: imedia PR - 25.02.2011



www.hotelinfo24.pl