Owoce morza w Sofitel Warsaw Victoria

2011-09-29, 23:07:07

Owoce morza królują na francuskich stołach przez cały rok, a jesienią w restauracjach w całej Francji odbywają się specjalne festiwale poświecone kuchni morza. Ta smakowita tradycja jest także kultywowana w Polsce – Sofitel Warsaw Victoria zaprasza od 3 do 7 października na «Tydzień owoców morza». W tych dniach w restauracji Canaletto i Le Barze ceniony ekspert Eric Polo, który od lat zajmuje sie popularyzacją i sprzedażą owoców morza w Paryżu – będzie serwował wyrafinowane zestawy frutti do mare. Degustacja owoców morza, połączona z fascynującymi historiami oraz oryginalnymi przepisami kuchni francuskiej, nie może odbyć się bez specjalnie dobranych win Chablis i szampanów. Jesień w Sofitel Warsaw Victoria będzie inspirująca i pełna smakowitych „morskich” odkryć.

Teraz także w Polsce możemy rozkoszować się smakami owoców morza i poznawać bogactwo kuchni opartej na  mięczakach i skorupiakach. Specjalnie dla mieszkanców Warszawy i gości hotelu Sofitel Warsaw Victoria przygotowano „Tydzień z owocami morza”, którego gospodarzem jest Eric Polo, ekspert ze znanego sklepu z owocami morza na „Rungis” w Paryżu – największym targu z artykułami spożywczymi w Europie, „Rungis” to źródło zaopatrzenia dla najlepszych restauracji Paryża i miejsce zakupów mieszkańców stolicy Francji – słynie on z największego wyboru oraz najwyższej jakości towarów z całego świata, to także kultowe miejsce, które kontynuuje  tradycje targowe historycznych Les Halles.   ##

Dla Erica Polo owoce morza to nie tylko praca, ale i wielka pasja – sprzedaje on krewetki i inne stworzenia morskie ze wszystkich krajów świata i wie najlepiej, jak je podawać. We współpracy z Maciejem Majewskim, Szefem Kuchni Sofitel Warsaw Victoria zostało opracowane wyjątkowe „morskie” menu. Przyjęto konwencje serwowania potraw najbardziej wyrafinowaną w swojej prostocie – świeże owoce morza, które do Warszawy sprowadzane są bezpośrednio z Francji - trafiają na półmiski – na których tworzą wyjątkowe kompozycje smakowo-estetyczne.

To dla mnie wielka przyjemność zapraszać w Warszawie gości na spotkanie z owocami morza. Najwyższej jakości krewetki, ostrygi i homary - świeże i odpowiednio podane  - są nie tylko zdrowe, dietetyczne i smaczne, ale też stanowią wyjątkowy przykład dań kuchni francuskiej. Kolacja z frutti di mare z winem Chablis to kwintesencja francuskiego smaku, elegancji i charme – mówi Eric Polo.

Menu „Tygodnia Owoców Morza” w Sofitel Warsaw Victoria jest przejrzyste – 5 półmisków to 5 wyjątkowych kompozycji, podporządkowanych idei jak najlepszego zaprezentowania morskich dań. „Półmisek owoców morza” to klasyczne zestawienie 2 rodzajów ostryg, krewetek, ślimaków morskich oraz małży. Kolejne propozycje to bogatsze warianty: „Półmisek królewski” kusi dodatkowo szczypcami kraba i ogonem homara, a „Półmisek A La Carte” to największy wybór dla koneserów, który daje możliwość skomponowania własnego dania według indywidualnych preferencji.

Owoce morza serwowane w Sofitel Warsaw Victoria to ekskluzywne dania, które zostały przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną, dzięki której możemy poznać i docenić prawdziwy smak morza.

Źródło: imedia PR - 29.09.2011



www.hotelinfo24.pl