Gospodarstwo agroturystyczne i zajazd z Zachodniopomorskiego członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

2011-11-13, 06:59:34

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego należy do Europejskiej Sieci tego stowarzyszenia. Nowo przyjętymi członkami tej organizacji jest Zajazd Odra ze Starych Łysogórek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Nowego Koprzywna – czytamy w serwisie PAP i portalu Radia Szczecin

Członkami tej działającej od 1995 r. sieci są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.

Firmy wpisane do Sieci mogą bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych. Do grona członków Sieci obejmujących obecnie 18 podmiotów z regionu, które mogą posługiwać się specjalnym certyfikatem, włączyć się ma jeszcze w tym roku kilku kolejnych nowych członków z województwa zachodniopomorskiego.

Zajazd Odra położony jest w miejscowości Stare Łysogórki w gminie Mieszkowice. Oferuje 12 miejsc noclegowych w pokojach z łazienkami oraz całodobowe wyżywienie. Charakterystycznym produktem oferowanym w zajeździe są pierogi trafiające na berlińskie stoły.  - Dla klienta to gwarancja, że gotujemy z produktów naturalnych, świeżych i zdrowych - mówi Halina Cempa-Sydor, właścicielka Zajazdu Odra. - Na przykład sami zbieramy grzyby w lesie, przetwarzamy je i podajemy na stół, choćby w pierogach z kaszą i kurkami lub borowikiem. ##

Gospodarstwo Agroturystyczne Kazimiera Kula w Nowym Koprzywnie, znane jest z wypiekanego w nim chleba razowego koprzywieńskiego. Chleb ten został już w 2008 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych. Od 50 lat pieczywo powstaje w oparciu o tę samą recepturę, w piecach chlebowych z lat 1909-1926, z użyciem dzieży i kolibek.

Trzecim nowym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego jest firma Dega, producent „Dorsza po grecku”.


Źródło: Radio Szczecin, PAP – 12.11.2011



www.hotelinfo24.pl