Morskie opowieści, czyli regionalny weekend z kaszubską tabaką w Hotelu Resort Bryza & SPA

2012-02-15, 22:51:24

Jak to dawniej na Kaszubach bywało…Kaszubskie gawędy, stylizowane dialogi znakomitego gawędziarza kaszubskiego przeplatane muzyką lokalnej kapeli i oczywiście degustacją regionalnych potraw. Już w najbliższy weekend w Hotelu Bryza Resort & SPA w Juracie królować będą regionalne potrawy z ryb i nie tylko, kaszubskie nuty i oczywiście kaszubska tabaka degustowana z prawdziwego krowiego rogu!

Hotel Bryza ze względu na położenie i zaangażowanie w promocję regionu kaszubskiego bogatego w tradycje i niepowtarzalną kulturę, organizuje w terminie 17-19 lutego „Regionalny Weekend z kaszubską tabaką” pod hasłem „Morskie opowieści”. Na dobre rozpoczęcie dnia dawką endorfin i jednocześnie przywitanie z ośnieżonym Bałtykiem, w sobotni poranek zorganizowany zostanie jogging brzegiem morza. Chłód i dająca się we znaki zimowa aura z pewnością wyostrzy zmysł smaku. Po południu odbędzie się zatem akademia kulinarna pod okiem Szefa Kuchni Andrzeja Bałdygi. Goście będą mieli okazję samodzielnie przyrządzać potrawy i oczywiście degustować pełne aromatów specjały kuchni kaszubskiej. ##


Punktem kulminacyjnym całego weekendu tematycznego będzie „Kaszubskie popołudnie”, czyli spotkanie ze znanym gawędziarzem kaszubskim Józefem Roszmanem, któremu towarzyszyć będzie również regionalna kapela. Program zapowiada się niezwykle interesująco. Goście usłyszą piosenki kaszubskie przeplatane gawędami oraz dowiedzą się czym są Nuty Kaszubskie. Oprócz szczypty historii i ciekawostek z życia codziennego Kaszubów, gawędziarz odkryje przed gośćmi tajniki prawdziwej tabaki z Kaszub. Nie obędzie się również bez jej degustacji z prawdziwego krowiego rogu! Na koniec zaprezentowane zostaną regionalne instrumenty muzyczne wykorzystywane przez liczne na Kaszubach kapele z możliwością gry.

Źródło: Hotel Resort Bryza & SPA



www.hotelinfo24.pl