Hotel Tumski wspólnie z Konsulatem Honorowym Ukrainy we Wrocławiu organizują od 21 maja 2012 roku Dni Kuchni Ukraińskiej. Ukraińskich potraw skosztować będzie można w Karczmie Młyńskiej Hotelu Tumskiego i na Barce Tumskiej – czytamy w Gazecie Wyborczej
Przy okazji Dni Kuchni Ukraińskiej na Barce Tumskiej pokazywana będzie wystawa fotograficzna "Ukraina - Kraina tradycji" Cyrila Horishnego. Francuz o ukraińskim rodowodzie pokazuje architektoniczne piękno Lwowa i obrazki z życia codziennego jego mieszkańców.
Główne atrakcje trwających do połowy czerwca Dni Kuchni Ukraińskiej, czyli jej specjały będzie można skosztować w restauracji Barka Tumska. - Wybór Ukrainy jest nieprzypadkowy i ma oczywiście związek ze zbliżającym się Euro 2012 - mówi Zbigniew Pasieka, dyrektor Hotelu Tumskiego. ##
W ofercie znajdą się przekąski, dania główne, zupy i desery. Przykładowe dania to: sałatka "Dniestr", juszka grzybowa, barszcz ukraiński z pampuszkami i pierogi z kaszą gryczaną. Restauracja serwować będzie także piwo lwowskie.
Źródło: Gazeta Wyborcza - 15.05.2012
|