Malezyjski kurort dołącza do przeciwników zupy z płetw rekina

2012-07-06, 10:50:41

Pozyskiwanie płetw rekina doprowadziło do globalnego obniżenia populacji tych zwierząt. Malezyjski kurort i hotel dołącza do walki przeciwko temu zjawisku eliminując dania z rekina w swoich menu.

Berjaya Hotels and Resorts poinformowały, że podejmą wysiłki przeciwko gwałtownie spadającej populacji rekinów na świecie i rosnącej ilości ich odłowów. Popularna chińska zupa  z płetw rekina, często podawana na weselach i imprezach korporacyjnych, wpłynęła na spadek światowej populacji rekinów, a eksperci ostrzegają przed potencjalnym wyginięciem rekinów z powodu przełowienia.

Leong Wy Joon, dyrektor wykonawczy Berjaya Land Berhad, podpisał zobowiązanie firmy do przystąpienia do kampanii "Skończyłem z płetwami" (Ratujmy Rekina). Kampania prowadzona jest przez singapurski oddział obrońców rekina, organizacji non-profit zajmującej się ochroną morskich zwierząt, której celem jest szerzenie świadomości ekologicznej, edukacji i organizowanie działań oddolnych poświęconych temu zagadnieniu.

Oświadczenie Leonga, że korporacja nie będzie już serwować zupy w żadnym z jej 18 hoteli i kurortów na całym świecie wspiera Shangri-La Hotels and Resorts i Peninsula Hotels Group, które zrobiły to samo. Obie sieci hotelowe złożyły podobne obietnice przed obchodami bieżącego chińskiego Nowego Roku. ##

"Mam nadzieję, że powstaje nowy trend, i składam podziękowania dla Shangri-La i Peninsula, które zainicjowały to zjawisko, nie wpływające zresztą w żaden zasadniczy sposób na osiągane przez hotele, wyniki finansowe" powiedział Leong Wy Joon podczas obchodów dnia oceanów Tioman World Ocean Day w Berjaya Tioman Resort.



www.hotelinfo24.pl