Hyatt Hotels wprowadza menu „Dzieci Dzieciom”

2012-07-22, 11:52:16

Hyatt Hotels & Resorts prezentuje nowe menu dla dzieci we wszystkich swoich obiektach o pełnej obsłudze w Ameryce Północnej. Żegnajcie frytki. Witaj marchewko. Zdrowe menu dla dzieci nie jest niczym nowym. Nie jest to jednak typowe menu dla dzieci. Jak sugeruje nazwa jest to menu wybrane przez dzieci, dla dzieci.

Hyatt przeprojektował menu dla dzieci z pomocą prawie tuzina dzieci w wieku od 5 do 12 lat, które próbowały potencjalne pozycje jadłospisu. Menu zachęca także do skorzystania ze swoich propozycji, nastolatków. Testy smakowe odbywały się w Scottsdale w Arizonie. Wybrana do testowania potraw 11-letnia Haile Thomas mówi, że zdrowa żywność smakowała jej już wówczas, „kiedy była małą dziewczynką”.

Nigdy jednak nie mogła trafić w restauracji na potrawy dla dzieci, które lubiła. Sama zdecydowanie woli zjeść krewetkową sałatkę w curry niż cheeseburgera. Ale z taką opcją bardzo rzadko się spotykała, aż do teraz.

Nowy trend stawiający na zdrową żywność dla dzieci zaczął rozwijać się wśród hoteli starających się przyciągnąć do nowych propozycji nastolatki i młodsze dzieci oraz płacących za potrawy rodziców.

"Zainteresowane takim menu dzieciaki opowiadają o nim swoim przyjaciołom i włączają do tego rodziców płacących rachunki", mówi Jan Freitag, wiceprezes hotelarskiej firmy Smith Travel Research. ##

Susan Santiago, wiceprezes ds. gastronomii w firmie Hyatt mówi, że jej łańcuch stara się budować lojalność wobec marki, szczególnie u osób w młodym wieku. Ale Hyatt wspiera również inicjatywę pierwszej damy Michelle Obama, pragnącej by dzieci jadły zdrowszą żywność.

Nowe menu charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest niskokaloryczne, o niskiej zawartości sodu. Wyeliminowane zostały takie potrawy, jak: hamburgery, paluszki drobiowe z frytkami. W ich miejsce oferowanych jest więcej owoców i warzyw jako przystawki. Można również poprosić o bezpłatne dolewki mleka o niskiej zawartości tłuszczu, serwuje się dużo naturalnej wołowiny i ryb oraz zdrowe dodatki, jak np. masło orzechowe i kanapki z dżemem.


Źródło: Hyatt Hotels Corporation



www.hotelinfo24.pl