Cukiernia Hotelu Katowice kultywuje tradycje

2012-08-01, 17:55:54

Wszystkie produkty cukierni Hotelu Katowice przygotowywane są według dobrych, starych tradycyjnych receptur, do których jej lokalni klienci przyzwyczajani byli już od roku 1965, bowiem tyle już lat działa cukiernia, która rozpoczęła swoją działalność jako niewielki rodzinny interes i praktycznie takim pozostała – relacjonuje portal Nasze Miasto

Właścicielem jest mój ojciec Stanisław, który zaczynał w cukierni jako uczeń – mówi Tomasz Szwed, który zarządza cukiernią. Tajemnicą sukcesu tego przedsięwzięcia są właśnie jej pracownicy i stare receptury.

 – Wszystkie przepisy są niezmienne od lat. To stare receptury, przy wykonywaniu których nie wprowadzamy żadnych technicznych udogodnień, które mogłyby odbić się na jakości. Wszystkie nasze produkty robione są ręcznie, z naturalnych składników – mówi Tomasz Szwed. – Oczywiście moglibyśmy korzystać z gotowych kremów itp., ale to przecież nie o to chodzi – dodaje. ##

Takich firm, nie tylko zresztą w tej branży, jest niestety coraz mniej, choć przecież jakość produktów jest nieporównywalna z produkcją masową. O tej właśnie jakości mogą świadczyć fakty, o których mówi pracownica cukierni Mariola Smok przywołująca przypadki odwiedzin lokalu przez starsze osoby, które mieszkały kiedyś na Śląsku i które mówią, że smak wyrobów przypomina im młode lata.

Cukiernia Hotelu Katowice słynie przede wszystkim z tortów i tradycyjnych śląskich kołaczy. Specjalnością zakładu jest natomiast Deser Katowice - ciastko na bazie biszkoptu z masą czekoladowo-bakaliową oraz odrobiną alkoholu.


Źródło: Nasze Miasto – 27.07.2012



www.hotelinfo24.pl