Polscy kucharze zdobyli brązowy medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie

2012-10-22, 21:13:49

Młodzieżowa Reprezentacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zdobyła brązowy medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, która należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie. Patronat nad przygotowaniami zespołu objęła firma MAKRO  Cash & Carry.

Młodzieżowa Reprezentacja w składzie: Bartłomiej Pawlikowski, Michał Szcześniak,  Michał Budnik, Cezary Powała, Tobiasz Herman, Mateusz Kowalski, Michał Sławik i Piotr Kuziela obroniła tytuł z minionych olimpiad – brązowy medal w kategorii restauracja.

Zespół miał za zadanie przygotować set menu: przystawka i danie główne w ilości niemal 100 porcji. Oceny jurorów odnosiły się natomiast do różnych aspektów pracy naszych reprezentantów takich jak technika kulinarna, przygotowanie półproduktów, szybkość wydawania dań. ##

Poziom konkurencji rośnie z roku na rok, jednak nasza młodzież wcale  nie ustępuje miejsca reprezentantom innych krajów, co potwierdza zdobycie brązowego medalu. Od początku wierzyliśmy w sukces polskiej reprezentacji, dlatego MAKRO Cash & Carry objęło patronatem  przygotowania do Olimpiady. Zwycięska ekipa przez blisko rok regularnie trenowała w Kuchni Pokazowej MAKRO Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, która, na co dzień służy szkoleniom profesjonalistów – powiedział Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO.

Do głównych czynników, które przyczyniły się do naszego sukcesu zaliczam dobrze wyselekcjonowanych zawodników i niezwykle zaangażowanych trenerów. Jestem dumny z młodzieży, z którą mieliśmy okazję pracować! Nie udałoby się nam również bez odpowiedniego miejsca do treningów, którego użyczyło nam MAKRO Cash & Carry – dodał Jarosław Uścińki,  Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

O Olimpiadzie: Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech, podobnie jak igrzyska olimpijskie organizowana jest co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskał większą popularność. Teraz starają się w niej wziąć udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci sztuki kulinarnej. Podczas zawodów mogą zaprezentować swoje umiejętności, a także podzielić się doświadczeniem z kolegami po fachu.

Źródło: Makro Cash & Carry - 22.10.2012


www.hotelinfo24.pl