Bydgoskie restauracje hotelowe będą uczestniczyć w Dniu Kuchni Polskiej

2012-11-06, 18:14:33

Na prosty, ale jak się wydaje, chwytliwy i atrakcyjny dla klientów pomysł, wpadł Cezary Supeł z Płocka, którego inicjatywę – Dzień Kuchni Polskiej – w swojej drugiej edycji, wsparł Urząd Miejski i Gazeta Wyborcza – czytamy na stronie portalu Gazeta.pl

Pomysłodawca i organizatorzy zachęcają do tego, aby w dniu Święta Niepodległości 11 listopada, spotkać się w płockich restauracjach, które przystąpią do akcji Dzień Kuchni Polskiej. W zamyśle akcji jest sugestia, aby restauratorzy przygotowali w tym dniu dania tradycyjnej polskiej kuchni w specjalnych, przystępnych oczywiście cenach.

Jest to okazja do popularyzacji dań regionalnych i pretekstem do rozmów o wpływach różnych regionów, nacji i grup etnicznych, żyjących w Polsce dawniej i współcześnie, na polską kulturę, w  tym i  tradycje kulinarne.

- Święto Niepodległości, pomimo swego radosnego wydźwięku, jest najczęściej jedynie okazją do wspomnień i zadumy. Warto, by stało się też czasem spotkań w gronie bliskich i znajomych, przy świątecznym stole – zachęca prezydent Andrzej Nowakowski. ##

W tegorocznym Dniu Kuchni Polskiej swoje uczestnictwo zapowiada coraz więcej restauracji, w tym restauracji hotelowych. Już po raz drugi akces do akcji zgłosiły restauracje hotelowe: hotelu Starzyński i Książęca z hotelu Herman; natomiast zadebiutują: restauracja hotelu Tumski oraz hotelu Kawallo w podpłockich Słubicach. Ponadto, restauracja hotelu Starzyński, zadeklarowała, że z chęcią przygotuje tradycyjne polskie dania, wymyślone przez czytelników.


Źródło: Gazeta.pl – 05.11.2012; Terazplock.pl



www.hotelinfo24.pl