Tajlandia w pięciu smakach w restauracji Milk&Co

2012-11-11, 19:45:15

O kuchni tajskiej można długo i smakowicie opowiadać, a różnorodność potraw i oryginalność składników może przyprawić tu o zawrót głowy. W listopadzie, to co w tajskiej kuchni najlepsze zaprezentują w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu szef kuchni Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang.

W listopadzie szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu – Stanisław Bobowski oraz szef k
uchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang zaprezentują gościom tutejszej restauracji Milk&Co sekrety tajskiej kuchni. „Potrawy tej zdaniem wielu – jednej z najlepszych kuchni świata serwujemy w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf w czwartki, piątki i soboty, w godzinach od 18.00 do 23.00. Potrawom tajskim towarzyszy wybór ryb i owoców morza – przyrządzanych według życzenia gości, a także przystawki, dodatki, zupy, desery. Jak zawsze obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań” – mówi Stanisław Bobowski. „Przygotowaliśmy wspólnie oryginalne menu, które mamy nadzieję, że znów pozytywnie zaskoczy naszych gości, a co więcej przybliży im nieco kuchnię i kulturę tego kraju” – dodaje.

Jak obaj kucharze przyznają – tajemnicą tajskiej kuchni jest wybór odpowiednich składników i kompozycja pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i pikantnego. Smak kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego, do uzyskania smaku słodkiego użyć można cukru palmowego, ananasa lub miodu. Słony - zamiast z soli uzyskuje się na przykład z sosu sojowego lub rybnego, a gorzki z ziół i warzyw. Trzeba pamiętać, że kuchnia tajska jest dość pikantna i nawet łagodniejsze dania dla wielu z nas mogą być nie lada wyzwaniem, a efekt ten to głównie zasługa papryczki chili w różnej postaci. Tajska kuchnia jako dziedzictwo kulturowe, jest równi
eż formą sztuki przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tajskie jedzienie nie tylko dobrze smakuje ale również pięknie wygląda, popularnym sposobem delektowania się tajską kuchnią jest jadanie posiłków z grupą przyjaciół.

Choć kuchnię tajską charakteryzuje znaczna swoboda w sposobie przygotowywania potraw, a kucharza nie obowiązują tu ścisłe reguły dotyczące stosowania wymierzonych proporcji składników, Pongthep Aroonsang oraz Stanisław Bobowski przygotowali kilka ciekawych przepisów.

Prosto z Tajlandii – przepisy na wybrane dania serwowane w Milk&Co

Soczyste ciasteczka ry
bne

Składniki
500 g posiekanej makreli lub innej ryby (mogą być krewetki)
1 łyżka czerwonej pasty curry

1 jajko
1 łyżka drobno posiekanyc
h liści limonki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
Wszystkie składniki umieść w misce, następnie bardzo dokładnie i staranie wymieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Uf
ormuj okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj z kawałkami ananasa oraz cebulką dymką.

Wołowina w zielonym sosie
curry

Składniki
400 g wołowiny (filet)
3 łyżki zielonej pasty curry
150 ml mleka kokosowego
5 małych bakłażanów

2-3 małe czerwone chili
1 łyżeczka drobno posiekanych liści limonki
pęczek liści bazylii
2 łyżki sosu rybnego
1.5 łyżki cukru palmowego
2 łyżki oleju

Przygotowanie
Pokrój wołowinę w cienkie paski. Podsmaż pastę curry na oleju, powoli dodając mleko kokosowe. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę, liście limonki, cukier palmowy, sos rybny. Po zagotowaniu dodaj pokrojonego bakłażana i duś do momentu aż bakłażan będzie miękki. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi limonki. Podawaj z jaśminowym ryżem.

Banany w mleku kokosowym


Składniki
5 dojrzałych bananów
200 ml mleka kokosowego
30 g cukru palmowego
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
Obranego banana pokrój w ćwiartki. Mleko kokosowe powoli zagotuj, a następnie dodaj banany. Gotuj powoli do miękkości. Na koniec dodaj cukier i sól. Serwuj na ciepło.

Wybrane dania z listopadowego menu restauracji Milk&Co:


TAJSKIE PRZYSTAWKI
Kurczak satay z sosem orzeszkowym

Wegetariańskie sajgonki
Smażona wieprzowina po tajsku na toście chlebowym
Ciasteczka rybne


TAJSKIE  ZUPY
Tom yum kung – pikantno-kwaśna zupa z krewetkami
Tom khaa kai – aromatyczna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

TAJSKIE SAŁATKI
Sałatka z grillowanej wołowiny z dresingiem z chili i cytryny
Sałatka z kurczaka z ananasem podana z słodko kwaśnym dresingiem
Pikantna sałatka z owoców morza z cytrynowym dresingiem

Sałatka z makaronowa z grzybkami Mung, wieprzowiną, krewetkami i kurczakiem
 
TAJSKIE DANIA GŁÓWNE
Wołowina w zielonym sosie curry z bakłażanem
Wieprzowina w sosie czerwonym curry z bambusem
Wieprzowina stir fray z imbirem
Warzywa stir fray, ryż jaśminowy
 
TAJSKIE DESERY
Ryż na słodko z mango
Banany w mleku kokosowym
Zielona tapioca ze słodką kukurydzą
Galaretka kokosowa

Źródło: Radisson Blu Krakow - 9.11.2012
 


www.hotelinfo24.pl