M³odzi uczniowie szko³y hotelarskiej w ¦widnicy przygotowali Galê Bo¿onarodzeniow±

2012-12-19, 17:57:46

Uczniowie Zespo³u Hotelarsko-Turystycznego ze ¦widnicy przygotowali potrawy na Galê Bo¿onarodzeniow±. Dania inspirowane by³y przepisami zawartymi w narodowym polskim eposie Pan Tadeusz, autorstwa Adama Mickiewicza – relacjonuje portal ¦widnica24.pl

Opiekunami m³odych terminatorów fachu hotelarskiego s± Joanna Duda i Sebastian Krzywda z Zespo³u Hotelarsko-Turystycznego w ¦widnicy. - Oczywi¶cie odtworzenie potraw jest praktycznie niemo¿liwe, bo wiele nazw padaj±cych w Panu Tadeuszu jest nie do rozszyfrowania, ale przy pomocy przepisów kuchni staropolskiej przynajmniej odtworzyli¶my ducha tamtych czasów – mówi Joanna Duda.

Impreza nie jest jednorazowym wydarzeniem przygotowanym tylko na te ¦wiêta. Organizowana jest corocznie, a w tym roku odby³a siê ju¿ jej trzynasta edycja. – Co roku staramy siê szukaæ nowych inspiracji i pomys³ów – podkre¶la Sebastian Krzywda. ##

Cykliczne imprezy ¶wi±teczne wzbogacaj± program edukacyjny szko³y wspomagaj±cy praktyczne umiejêtno¶ci uczniów inspiruj±ce do kreacji oryginalnych projektów gastronomicznych przysz³ych fachowców, którzy pracowaæ bêd± miêdzy innymi w hotelowych restauracjach.

Wielokrotnie gale wêdrowa³y poza szko³ê – do ¶widnickich hoteli, siedziby Fundacji Krzy¿owa, a nawet do Berlina. – Mogliby¶my poprzestaæ na barszczu z uszkami, ale co to by by³a za zabawa? – pyta retorycznie Aldona Liszka, dyrektorka szko³y.


¬ród³o: ¦widnica24.pl – 18.12.2012



www.hotelinfo24.pl