Poniedziałek 24 Wrzesień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Blisko, coraz bliżej, czyli zza kulis powstawania...

Aktualności gastronomiczne


Blisko, coraz bliżej, czyli zza kulis powstawania Muzeum Polskiej Wódki!


Dodano: 2017-07-25

Drukuj

Wyślij


Architekci, twórcy wizualni, eksperci odpowiedzialni za muzealną narrację i zawartość merytoryczną to sztab specjalistów pracujący od wielu miesięcy nad projektem Muzeum Polskiej Wódki. Wszystko po to, by już w pierwszej połowie 2018 roku otworzyć je dla szerokiej publiczności. Multimedialna ekspozycja, przedstawiająca w nowoczesny sposób wielowiekową historię narodowego trunku Polaków, połączona z atrakcyjną częścią gastronomiczno-usługową, ma ambicję stać się nie tylko jednym z najciekawszych miejsc stolicy, ale też ważnym punktem na światowej mapie muzeów.
 

Budowa Muzeum Polskiej Wódki na warszawskiej Pradze idealnie wpisuje się w rozległy plan rewitalizacji całej dzielnicy. Już teraz, jeden z jej ważniejszych zabytków – dawna wytwórnia wódek, obecnie Centrum Praskie Koneser - zmienia się nie do poznania, a w nim historyczny budynek rektyfikacji - siedziba nowego muzeum. Rozpoczęte w 2015 roku i prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków roboty budowlane dobiegły końca. Do wykonania pozostały prace wykończeniowe i aranżacyjne. Twórcy muzeum stawiają sobie za cel połączenie najnowszych, interaktywnych technik muzealnych z
pokazaniem autentycznych eksponatów, w tym zrekonstruowanych elementów pieców żeliwnych, które od końca XIX wieku stanowią charakterystyczną część obiektu.


 

- Muzeum Polskiej Wódki to nie tylko instytucja poświęcona historii narodowego alkoholu. To przede wszystkim miejsce edukacji w wielu obszarach: architektury, designu, sztuki, czy kulinariów. Polska Wódka, jako część naszej tożsamości kulturowej, otwiera możliwość pokazania spektrum tematów. Naszą rolą jest ich przedstawienie w jak najbardziej atrakcyjny dla współczesnego odbiorcy sposób - tłumaczy Mirosław Nizio, właściciel Nizio Design International, pracowni architektonicznej odpowiedzialnej za projekt Muzeum Polskiej Wódki. W najbliższych miesiącach czeka nas bardzo dużo pracy. Będziemy umieszczać wszystkie eksponaty, z których większość będzie miała postać interaktywną, tak, aby każdy zwiedzający mógł ich dotknąć, obejrzeć i doświadczyć.
 

Polska Wódka to część polskiej tradycji, kultury i historii, ale też jeden z najważniejszych produktów eksportowych. Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, patrona powstającego muzeum, na pytanie, czy Polska Wódka powinna mieć swoje muzeum, odpowiada zdecydowanie:

- Polska Wódka jest jedynym polskim produktem, który śmiało możemy nazwać marką globalną, obecną i znaną na rynkach całego świata. Dlatego zasługuje na szczególny szacunek. Chcemy budować jej pozycję i wartość, edukować jak powstaje, z jakich tradycji się wywodzi i na czym polega jej unikalność. Stąd inicjatywa stworzenia Muzeum Polskiej Wódki. A wybór jego lokalizacji był naturalny - dawna wytwórnia wódek na warszawskiej Pradze to miejsce wyjątkowe, tak pod względem architektonicznym, jak i historycznym. Przez ponad 100 lat to właśnie tu powstawały kultowe marki wspaniałych i znanych każdemu polskich wódek.

Powinniśmy wiedzieć, że nasz narodowy trunek jako unikalny produkt, wywodzący się z konkretnej tradycji i obszaru, został wpisany na listę chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej. Między innymi także dzięki aktywnym działaniom Stowarzyszenia Polska Wódka, w styczniu 2013 r. Polska Wódka otrzymała swoją nową, obowiązującą dziś, ustawową definicję, precyzującą z czego, jak i gdzie może być wytwarzana.

Stowarzyszenie nie ustaj
e w wysiłkach, by chronić i promować wizerunek Polskiej Wódki w kraju i zagranicą, a przede wszystkim edukować rodaków, by znali historię swojego znakomitego trunku i aby byli z niego dumni, tak jak Szkoci z whisky, a Francuzi z koniaku.

Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania (poza butelkowaniem) muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem Polskiej Wódki czuwa człowiek, doświadczony gorzelnik.

O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka.

Materiały video można obejrzeć na kanale YouTube pod poniższymi linkami:
Z udziałem Andrzeja Szumowskiego: https://www.youtube.com/watch?v=j9jsvN9tW6U
Z udziałem Mirosława Nizio: https://www.youtube.com/watch?v=6nf-FoMygYM

Więcej o muzeum: https://www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki/


Źródło: PRPlus.pl – 20.07.2017
 


Komentarze:

Muzeum w Koneserze to wspaniały ukłon wykonawców w stronę historii. Sam pamiętam opowieści o czasach gdy na Pradze było inaczej a Koneser był jej wizytówką. Dziś po zakończeniu prac mieszkańcy stolicy będą mogli wspominać te miłe rzeczy właśnie w muzeum na terenie samej wytwórni. To naprawdę będzie dobrze budować klimat. Super!


Marek (dodano 2017-08-27, 18:22:27)

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright © 2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji