Poniedziałek 24 Wrzesień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Makro Polska z barokową strefą historyczną na...

Aktualności gastronomiczne


Makro Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault & Millau


Dodano: 2017-12-07

Drukuj

Wyślij


Podczas uroczystej gali Gault & Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni Makro Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

W Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu zebrało się  600 gości, w tym niemalże 400 szefów kuchni z całej Polski. Była to niepowtarzalna okazja do kulinarnej podróży w czasie – od średniowiecza po współczesność. Szefowie kuchni przygotowali inspirowane sześcioma epokami dania, serwowane przy specjalnych aranżacjach, muzyce i pokazach. Ekspozycję skupiającą się na okresie baroku przygotowało Makro Polska wspólnie z Gastro Magic. Na gości czekała nie tylko wyjątkowa aranżacja wideo, ale też degustacja tortu z kapusty, który – wzorując się na XVII wiecznej recepturze – odtworzył Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla  Jana III w Wilanowie. Stoisku przyświecało dumne i charakterystyczne dla epoki barokowej hasło – Złoto i Przepych. Była to także okazja do zapowiedzi nowego projektu Makro Polska, który rozpocznie się w marcu 2018 r. – Polskie Skarby Kulinarne. Misją programu jest zwiększanie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizowana jest ona poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą Radę Programową, której liderem jest Maciej Nowicki. Głównym partnerem programu jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.



Podczas uroczystości wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni w pięciu kategoriach – Szef Roku, Szef Jutra, Kobieta Szef, Młody Talent oraz Szef Kuchni Tradycyjnej. Nagrodę Szefa Roku otrzymał Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w Serocku. Szefem Jutra okrzyknięto Pawła Stawickiego z restauracji Mercato w Gdańsku. Kobietą Szefem została Iwona Niemczewska, szef kuchni szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra. Nagrodę w kategorii Młody Talent otrzymał Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Plato w Warszawie. Szefem Kuchni Tradycyjnej został Wojciech Harapkiewicz, którego dań można skosztować w restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju.

Laureaci konkursu w kategoriach Szef Roku – Witold Iwański oraz Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz to członkowie Rady Programowej prowadzonego przez Makro Polska programu Szef dla Młodych Talentów. To projekt skierowany do uczniów szkół gastronomicznych, który ma na celu umożliwienie im nauki od najlepszych szefów kuchni m.in. poprzez Miksery Kulinarne – cykliczne, bezpłatne spotkania edukacyjne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie – oraz staże w wiodących polskich restauracjach.

Podczas gali miała też premierę IV edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau, którego partnerem jest Makro Polska. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.


Źródło: Makro.pl – 01.12.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright © 2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji