Niedziela 23 Wrzesień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Pierwszy staż w kuchni pokazowej Makro

Aktualności gastronomiczne


Pierwszy staż w kuchni pokazowej Makro


Dodano: 2018-03-06

Drukuj

Wyślij



Pierwszy staż w kuchni pokazowej Makro (fot. makro.pl)


Krystian Sak z Trębaczewa to pierwszy uczeń, który odbył staż w kuchni pokazowej w hali Makro nr 1 w Warszawie. Zwycięzca w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów mógł szlifować swój kulinarny talent pod okiem szefów kuchni Michała Grzywacza i Cezarego Powały.

Krystian Sak ma 18 lat, pochodzi z małej miejscowości Trębaczew w woj. łódzkim i jest uczniem Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Na Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania edukacyjne organizowane przez Makro Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów – przyjeżdża sam, pokonując 230 km w jedną stronę. Kiedy rozwiązał test wiedzy po Mikserze jako jeden z najlepszych i w nagrodę zdobył staż w kuchni pokazowej w hali Makro nr 1 w Warszawie, bardzo się ucieszył. „To dla mnie świetna szansa, by nauczyć się nowych technik, wypróbować nieznane mi produkty i nawiązać nowe kontakty” – mówi Krystian, który jest pierwszym stażystą w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów.

Podczas tygodniowego stażu Krystian mógł pod okiem szefów kuchni Cezarego Powały i Michała Grzywacza przygotowywać potrawy m.in. z owoców morza i egzotycznych mięs, takich jak krokodyl czy struś. „Krystian mógł samodzielnie wybrać produkty z naszej oferty, które chciałby wypróbować oraz kreować z nich własne potrawy. Zaskoczył nas swoją pomysłowością, inwencją twórczą, zaangażowaniem i chęcią nauki” – wyjaśnia Michał Grzywacz, szef kuchni pokazowej. „Najbardziej zaskoczył mnie smak ostryg, a moim popisowym daniem po stażu będzie krokodyl” – dodaje Krystian.

Pierwszy staż w kuchni pokazowej Makro

Dod
atkowo zwycięzca stażu w kuchni pokazowej Makro w hali numer 1 w Warszawie mógł pracować nad swoją pewnością siebie. „Praca w kuchni otwartej uczy odwagi, dyskutowania, prezentowania produktów i dań. Poza warsztatem kulinarnym Krystian mógł szlifować tutaj umiejętności ‘sprzedawania swojej pracy’. Dzięki takim interakcjom może on nabrać dużo pewności siebie, która ułatwi mu startowanie w konkursach kulinarnych, gdzie jego praca byłaby obserwowana i gdzie tworzenie potraw trzeba łączyć z odpowiadaniem na pytania” – podkreśla Cezary Powała, szef kuchni pokazowej.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska. Celem programu jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez staże, Miksery Kulinarne oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”). Z myślą o uczniach szkół gastronomicznych Makro Polska prowadzi także konkurs Wyzwanie Makro Chefa.


Źródło: Makro.pl – 20.02.2018


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright © 2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji