Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Etykieta posiłków biznesowych w okresie...

Artykuły serwisu


Etykieta posiłków biznesowych w okresie świątecznym


Dodano: 2011-12-12

Drukuj


Nadchodzi znowu okres świąteczny i rozpoczyna się czas na przyjęcia. Odbędzie się zwyczajowy cykl imprez biznesowo / socjalnych obejmujących przyjęcia koktajlowe, lunche i obiady.

Niektóre z imprez będą zorganizowane z konsumpcją na stojąco, inne na siedząco. Niezależnie od tego jakiego rodzaju będzie to przyjęcie, to z pewnością będzie tam podawane jedzenie i napoje.

Teraz nadszedł być może odpowiedni czas na odświeżenie swojej etykiety konsumpcyjnej. Bez względu na to czy jesz w restauracji, w korporacyjnej jadalni, czy u kogoś w domu to twoje zachowanie przy stole będzie wskaźnikiem twojego profesjonalizmu i ogłady. To naprawdę ma znaczenie jakiego widelca używasz, w jaki sposób jesz chleb i gdzie kładziesz swoją serwetkę.

Jeżeli zastosujesz się do tych dziesięciu porad to z pewnością dasz sobie radę w trakcie posiłku z wiarą w swoje maniery i towarzyską swobodą.



1. Radzenie sobie z serwetką: Serwetkę bierze się ze stołu, kiedy wszyscy zajmą swoje miejsca. Obiadowa serwetka jest składana na pół i umieszczana na kolanach z zagięciem skierowanym w kierunku pasa. Jest używana wyłącznie do wycierania ust. Nigdy nie używaj jej w innym celu i nie traktuj jej jako chusteczkę do nosa.

2. Rozpoczęcie jedzenia: Poczekaj aż twój gospodarz uniesie widelec, zanim podniesiesz swój. Jeżeli zatrzyma widelec w powietrzu, możesz włożyć do ust swoją porcję, bowiem jest to kwestia tego, kto pierwszy podniesie widelec, a nie tego kto pierwszy zacznie jeść.

3. Prawidłowe używanie sztućców: Widelce leżą po lewej stronie, a noże i łyżki po prawej. Rozpocznij jedzenie od sztućca, który leży najdalej od twojego talerza i jedz starając się spożywać artykuły od zewnątrz talerza do wewnątrz.

4. Spożywanie zupy: Zupa jest zazwyczaj pierwszym daniem i zawsze się ją je sięgając łyżką od dalszego brzegu talerza i następnie podnosząc do ust. Spożywaj zupę z bocznej strony łyżki. Nie wkładaj całej łyżki do ust.

5. Łamanie chleba: Jedząc chleb odrywaj jednorazowo tylko drobne kawałki. Nóż do masła i chleba służy do smarowania chleba masłem, a nie do jego krojenia.

6. Odkładanie użytych sztućców: Kiedy zakończyłeś jedzenie nigdy nie odkładaj sztućców na stół. Sztućce odkłada się na talerz. Noże zawsze odkłada się na szczycie talerza w ten sposób, że ostrze skierowane jest do wewnątrz, natomiast kiedy robisz przerwę między kęsami widelce odkłada się w dolnym prawym rogu talerza. Kiedy skończysz posiłek, odłóż razem nóż z widelcem z rączkami umieszczonymi w prawym dolnym rogu.

7. Krojenie jedzenia: Krój pojedynczo każdy kawałek. Włóż odcięty kawałek do ust, a potem krój następny. Nie jest to takie proste jak wtedy, kiedy matka robiła to dla ciebie, krojąc wszystko jednocześnie.

8. Usuwanie niepożądanych kawałków pożywienia z ust: Jeżeli masz coś w ustach, czego nie możesz połknąć. Trzeba go usunąć w taki sam sposób, w jaki włożyło się go do ust. Jeżeli włożyliśmy go widelcem, wyciągamy widelcem, Jeżeli łyżką, wyciągamy łyżką. Jeżeli palcami, wyciągamy palcami. Taka jest reguła.

9. Odszukanie właściwej szklanki: Szklanki stawia się zawsze po prawej stronie zastawy stołowej. Jeżeli jesteś osobą leworęczną, to mimo to staraj się, aby nie stawiać szklanek po lewej stronie ponieważ możesz przeszkadzać osobie, która siedzi po twojej lewej stronie.

10. Koniec posiłku: Gospodarz jest tą osobą, która sygnalizuje koniec posiłku wstając z krzesła i odkładając serwetkę z powrotem na stół. Jeżeli siedzi przy stole całą noc, też musisz z nim siedzieć.

Powyższe rady obejmują najbardziej popularne zasady obowiązujące przy spożywaniu posiłku.

Lydia Ramsey


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji