Wtorek 16 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Kreowanie nietradycyjnego serwisu bankietowego

Artykuły serwisu


Kreowanie nietradycyjnego serwisu bankietowego


Dodano: 2012-09-28

Drukuj


Wyjątkowe opcje cateringowe
Większość, jeśli nie wszystkie, z największych firm hotelowych dysponuje restauracjami w swoich obiektach. To pozwala na korzystanie z fantastycznych możliwości podczas tworzenia unikalnego menu bankietowego. Mój zespół przyjął orientację odzwierciedlającą tematykę restauracji w każdym obiekcie, pozwalając aby ten styl wpływał na atmosferę organizowanych bankietów. Dyrektorzy obiektów gastronomicznych muszą zachować wielką ostrożność i kłaść duży nacisk na to, aby nie oferować stereotypowych potraw i pozycji, które wydają się być w tak wielu gastronomicznych menu.

W naszym obiekcie w Waikiki włączyliśmy do bankietowego menu wiele popularnych dań z nowej całodobowej hotelowej restauracji. Zawsze otwarta, serwująca wszystkie pozycje z menu o dowolnej porze dnia lub nocy, daje wszystkim gościom okazję do skonsumowania śniadania, obiadu lub kolacji w czasie, który im najbardziej odpowiada. Dział cateringu może teraz korzystać z potraw serwowanych w restauracji i podawać je w trakcie imprez spotkaniowych. Mięsny klops i Sumo Saimin (orientalny makaron w rosole z wieprzowiną lub kurczakiem i innymi dodatkami) są bardzo popularnymi daniami stosowanymi w menu bankietowym. Szef kuchni stworzył również menu wegetariańskie, jako propozycję nie tylko w charakterze substytutu dla osób, którzy nie chcą jeść mięsa ani ryb, ale zaprojektowane i włączone do elastycznych opcji menu.



W naszym hotelu Marriott w San Diego, menu bankietowe jest tak skonstruowane, aby była możliwość wykorzystania podobnych pozycji z menu popularnych restauracji z sąsiedztwa. Lokal wyposażony jest w duży ruszt (pieczone dania z rożna, barbecue, grilla) z możliwością podglądu przygotowywanych dań i piec do pizzy. Wiele pozycji w menu bankietowym pochodzi właśnie z tych urządzeń. Obiekt w San Diego specjalizuje się w organizowaniu spotkań korporacyjnych o wielkości od 10 do 100 osób, i wiele pozycji menu oferowanych tym grupom pochodzi bezpośrednio z restauracji. Niektóre opcje menu proponują świeże piersi kurczaka z rusztu na otwartej kanapce, gorącą pizzę, całe ryby krojone przy każdym stoliku i grillowane hamburgery, które są atrakcyjną opcją w trakcie spotkania, zamiast tradycyjnych zawijanych przekąsek w formie zimnego bufetu lub półmiska z wędlinami.

W Charlotte, nasza obsługa cateringowa nauczyła się być niezwykle kreatywną poprzez zaproponowanie opcji, które są również interaktywne dla gości. Opcja lunchu "Tour de France" obejmuje stanowiska prezentujące regionalną kuchnię francuską związaną z głównymi miastami, w których kończą się etapy wyścigu podczas oryginalnego Tour de France. Południowoamerykańska Kuchnia w sali balowej hotelu również obejmuje wydzielone stanowiska kulinarne, ale kucharze przygotowują tam i prezentują krajowe i regionalne potrawy z tej właśnie części świata. Stanowiska są wyposażone w rekwizyty i dekoracje krajobrazowe utworzone w formie inscenizacji w tle.

Pracownicy mogą także znaleźć sposoby, aby zwiększyć zainteresowanie dowolną prezentacją pospolitych potraw poprzez iluminację bufetowych elementów konstrukcyjnych, czy stoliki z ciastami, rzeźby lodowe na oświetlonych podstawkach i eleganckie rozplanowanie ekspozycji we współpracy z zewnętrznymi dostawcami.

Czy wymaga to poświęcenia większej ilości czasu i szczegółowego planowania? Oczywiście. Ale gość otrzymuje w efekcie świeże jedzenie, lepsze opcje i podwyższony poziom usług. Ilu gości powie, że bardzo im się podobał ten przygotowany przy nich lub umieszczony na talerzu rostbef i zawijany ser cheddar?

Niezwykłe doświadczenia w trakcie obsługi
Jedzenie nie zawsze jest głównym punktem spotkania lub bankietu. Pracownicy cateringu są integralną częścią układanki i często wyróżniają się poziomem świadczonych przez siebie usług. Goście pozostają pod wrażeniem sposobu, w jaki personel bankietowy serwuje posiłki. Na przykład, cicha lub "militarna" obsługa jest czasami wykorzystywana jako nowe podejście do obsługi klienta. Wiele grup zadowolonych jest z fachowych porad sommeliera, który może dokonać wyboru gatunku wina dopasowanego do poszczególnych potraw. Czasami ten dobór win organizowany jest jako osobne wydarzenie przed głównym obiadem, czy kolacją.

Inne przyjemne sposoby wywierania wrażeń na grupach gości związane są z personelem bankietowym, którego pracownicy przykładają szczególną uwagę do szczegółów. Ludzkie "drogowskazy" kierujące gości do miejsc specjalnych imprez są zabawnym sposobem wprowadzenia takich specjalnych akcentów. W naszym obiekcie w Charlotte mamy również przedstawicieli pracowników ze wszystkich działów, którzy dziękują gościom i wyrażają nadzieję na rychłe, ponowne spotkanie z nimi.

Elastyczne menu
Niezwykle ważne jest to, aby dyrektor ds. gastronomii opracowywał menu, które jest elastyczne i oferuje najlepsze możliwe składniki. Większość restauracyjnych szefów kuchni współpracuje obecnie z lokalnymi gospodarstwami, które oferują regionalne produkty, tak więc menu należy stale przeprojektowywać i aktualizować aby uwzględniać konieczność dokonywania sezonowych zmian.
Ważne jest również to, aby jeden z pracowników cateringu współpracował z organizatorami spotkań, aby wszystkie zamierzone przez nich wizje i cele zostały spełnione. Dysponowanie od początku procedury organizacyjnej takim kontaktem umożliwi bardziej komfortowe warunki pracy dla organizatora imprezy.

Tematyczne menu mogą być opracowywane dla klientów pragnących organizację wydarzeń specjalnych. Aby uczcić niedawną imprezę charytatywną na rzecz Filharmonii w Charlotte, deser stał się "Finałową Ścianą Ognia". Płonące naleśniki Suzettes były serwowane na tanecznym parkiecie, gdzie sześciu kucharzy niosło płonące potrawy tworząc "mur lub kurtynę" ognia, prezentowaną przy słabym oświetleniu i potężnych reflektorach punktowych wzmacniających efekt finałowy.

Korzystne opcje dla dużych grup
Kurczak z rusztu, pizze i hamburgery tworzą duże możliwości dla gastronomicznej obsługi spotkań, ale gdy grupa liczy 50 i więcej osób, serwowanie takich pozycji menu może okazać się operacyjnym wyzwaniem. W przypadku dużych grup, podjąć należy nowe środki, aby zapewnić obsługę obejmującą niestandardowe menu, które zaimponuje tak licznej grupie klientów.

Na niedawno zorganizowanej imprezie w hotelu w Charlotte, uczestniczyła w niej grupa 2.000 osób. Zorganizowaliśmy dla nich 18 barów, 12 stanowisk bufetowych oraz obsługę na dwóch poziomach – w głównym pomieszczeniu i na zewnątrz w pomieszczeniu Tower Plaza w sąsiedztwie siedziby Wachovia.

Obiekty bankietowe mogą również połączyć tematycznie okoliczne atrakcje w celu pełniejszego zaprezentowania regionu. Duża grupa w Charlotte została zaproszona do zabawy na kolacji tematycznej poświęconej tematyce wyścigów samochodowych typu NASCAR. Aktualnie w budowie znajduje się już NASCAR Hall of Fame, który znajdzie się w sąsiedztwie Hilton Charlotte Center City i Charlotte Convention Center. Personel bankietowy zorganizował specjalną ekspozycję związaną z wyścigami samochodowymi, a stanowiska gastronomiczne ustawiono na mini torach wyścigowych.

W miarę przemieszczania się w kierunku nowych koncepcji gastronomicznych, musimy kontynuować poszukiwania innowacyjnych sposobów, aby konsumpcyjne doświadczenie gastronomiczne były coraz bardziej atrakcyjne dla naszych gości.

Kevin Batters


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji