Wtorek 16 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Gastronomia: Wykorzystywanie swojego menu

Artykuły serwisu


Gastronomia: Wykorzystywanie swojego menu


Dodano: 2012-12-06

Drukuj


Specjaliści branży gastronomicznej znani są ze swojej kreatywności i innowacyjności, co przekłada się na włączanie najnowszych trendów żywieniowych do restauracyjnego menu. Branżowe trendy zmieniają się podobnie, jak tendencje w modzie, trwając czasami bardzo krótko, natomiast prawdopodobnie znacznie trwalsze zmiany znajdują swoją drogę do menu i najnowszych ofert kulinarnych wszelkiego rodzaju i na wszystkich poziomach: interakcji pomiędzy potrawami, żywieniem i zdrowiem.

Stare i dobrze znane powiedzenie " będziesz zdrowy, jeśli będziesz się zdrowo odżywiał", to z pewnością zupełnie nowe wyzwanie dla świata restauracji. Stanowi ono pozytywne podejście do optymalizacji kultury żywienia, nie tylko w ramach tak zwanych diet, ale w naszym własnym rzeczywistym świecie kulinarnym. Jednakże stawia to szefów kuchni i personel kuchenny, przed koniecznością szerszego zrozumienia tego, w jaki sposób jedzenie wpływa na nasze ciało, nie zaś tylko to pod kątem jego atrakcyjności dla naszego podniebienia i elementu zachwytu dla oczu. Stawia wyzwanie dla ich kreatywności zmuszając do patrzenia na składniki potraw w zupełnie inny sposób. Coraz bardziej istotną kwestią staje się staranny dobór tych składników, przemyślany sposób ich łączenia i wykorzystywania odpowiednich technik przygotowawczych. W skrócie mówiąc, muszą znaleźć drogę do zapewnienia równowagi smakowej, efektów prezentacyjnych i korzyści zdrowotnych.



Osoby poddane reżimowi diet muszą ściśle przestrzegać wskazówek żywieniowych, aby osiągnąć założone cele, w krótszych lub dłuższych okresach czasu, i zazwyczaj czują się dotknięci ograniczeniami w kategoriach braku odczuć smakowych, zadowolenia i ogólnego braku wrażeń kulinarnych, co traktują jako ostateczną, określoną stratę jakości swojego życia. Nigdy nie widziałem nikogo, kto nie tęskniłby do czasu sprzed poddania się diecie i do powrotu do wszystkich ulubionych nawyków, takich jak jedzenie w restauracjach, ponowne delektowanie się ulubionymi potrawami, które zostały na jakiś czas wykreślone z ich menu.

Co jednak stałoby się, gdyby restauracje mogły oferować potrawy zgodne z zaleceniami diet i dozwolone przy najczęstszych alergiach pokarmowych i określonych wymaganiach żywnościowych, tak jak w dietach bezglutenowych, makrobiotycznych, wegetariańskich, wegańskich, produktów surowych, o niskiej zawartości tłuszczu lub o niskiej zawartości węglowodanów? Nie wspominając już o zrównoważonych źródłach pochodzenia artykułów żywnościowych i składnikach organicznych takich jak warzywa i owoce czy ryby, które na przykład, nie są zaliczane do zagrożonych gatunków? Wpłynęłoby to na kompletnie inne, ale wyrafinowane i nowoczesne zrównoważone menu produktów dostępnych w delikatesach, kawiarniach, bufetach, a także w eklektycznych jadłospisach wysokiej klasy restauracji.

Jesteśmy obecnie świadkami zmian dokonujących się w otaczającym nas świecie kulinarnym, w którym kreatywni szefowie kuchni biorą poważnie pod uwagę to, w jaki sposób nasze codzienne jedzenie wpływa na samopoczucie i zdrowie człowieka. Nie oznacza to tylko pozornego wzbogacania potraw jakimiś sałatkami z dodatkiem koziego sera, daniem z makaronu i talerzem parujących warzyw, aby spełnić nasze obowiązki. Oznacza to potrzebę rzeczywistego zaznajomienia się z wiedzą żywieniową i pełnego wykorzystania naszej kreatywności, wysokiej jakości składników oraz zastosowania odpowiednich technik przygotowawczych, aby spełnić obecne i przyszłe oczekiwania klientów.

Zdając sobie sprawę z tego, że pięćdziesiąt procent zdrowia i dobrego samopoczucia zależy od sposobu jedzenia i picia, to bardzo zaskakującym faktem jest niedostateczna ilość pozycji w restauracyjnym menu, które oferują znakomitą synergię zdrowego stylu życia, zapewniając jednocześnie wyróżniające się smaki w połączeniu z właściwymi proporcjami artykułów żywnościowych i napojów. Przyczyną takiej sytuacji mogą być luki pomiędzy edukacją kulinarną, a wiedzą w zakresie żywienia, wśród specjalistów branży gastronomicznej. W praktyce mamy do czynienia albo z dietetykami, albo z kucharzami. Rzadko jedna osoba łączy w sobie te dwie umiejętności i może pracować biorąc pod uwagę oba punkty widzenia, budując niezbędny pomost między tymi dwoma filarami, co jest absolutnie niezbędne dla wprowadzenia zrównoważonego pod względem odżywczym i innowacyjnego kulinarnie restauracyjnego menu.

Takie menu może przyciągnąć i zainspirować całą masę dobrze wykształconych, świadomych zdrowotnie, inteligentnych osób, zadowolonych z tego, że mają szerokie możliwości wyboru tego, czego wcześniej rozpaczliwie poszukiwali w restauracyjnym menu.

Potrawy przygotowane w oparciu o wskazania zdrowotne, znajdujące się w menu, łączą osoby reprezentujące nowoczesny, współczesny styl życia. Ukryty jest tu potencjał do tworzenia nowego poziomu zdrowia, fitness, urody i konsumenckiej lojalności.

Od początku mojej kariery zawodowej, zawsze miałam silne przekonanie do korzyści płynących z połączenia naszego codziennego odżywiania z dobrym samopoczuciem. Podobne do paliwa tankowanego do naszych samochodów, mamy tu do czynienia z niemal natychmiastowym wpływem na nasz organizm, który albo funkcjonuje bez zakłóceń, albo nie. Po tym, jak odbyłam staż podjęłam decyzję, aby nie iść zwykłą ścieżką gotowania w wielu kolejnych kuchniach, ponieważ żadna nie spełniała warunków w tym konkretnym obszarze zdrowotnym, oprócz sanatoriów, którym oczywiście brakowało doświadczenia kulinarnego. Zrezygnowałam więc z uczestnictwa w praktykach w obcych krajach na rzecz przygotowywania produktów, za które mogłam naprawdę wziąć osobistą odpowiedzialność. Zaczęłam więc pracę w małym Biohotelu należącym do mojej mamy, dysponującym wegetariańską restauracją oraz szkołą kucharską w Niemczech i wypracowałam swój własny wyrafinowany styl przygotowywania zdrowej, wegetariańskiej żywności, oparty na najbardziej naturalnych sposobach gotowania. Nasza kreatywność została doceniona i zdobyłyśmy uznanie wśród naszych gości, w mediach oraz w kręgach kulinarnych ekspertów. Przygotowywanie jedzenia wpływającego na dobre samopoczucie, korzystanie z organicznych składników i zaspokajanie potrzeb wegetarian, wegan i witarian, coraz bardziej zmieniało scenę rynku zdrowej żywności wewnątrz i poza krajem. Moje doświadczenie w tej dziedzinie zaprowadziło mnie w 2007 roku na Bliski Wschód, gdzie objęłam stanowisko szefowej kuchni w pierwszej eleganckiej restauracji wegetariańskiej w Dubaju, w Madinat Jumeirah.

Była to pierwsza restauracja tego rodzaju na Bliskim Wschodzie, gdzie zachodnia kuchnia była zorientowana na aspekty zdrowotne i wiele z jej potraw stało się standardami w kulinarnej ofercie kurortu, takie jak np. carpaccio z buraków ćwikłowych, kabaczek Domino z serem feta, surówka z  arbuzów, pomidorów, awokado i aloesu z orkiszowym grissini lub świeżymi daktylami i tort różany z owocami granatu. Na początku założyłam swój własny ogród ziołowy obok kuchni, którą wyposażyłam w młynek do mielenia, aby mieć świeże, zdrowe dodatki do naszej mąki na chleb. Później zaczęliśmy dokupować organiczne produkty i wprowadzać takie składniki, jak: kamut (stara odmiana pszenicy), quinoa (komosa ryżowa), gruenkern (niedojrzałe, palone ziarna orkiszu), amarant, proso i orkisz.

Za pośrednictwem Madinat Jumeirah rozszerzyliśmy doświadczenia kulinarne związane z dobrym samopoczuciem na wszystkie nasze restauracje. Naszym celem jest wzbogacenie jakości stylu życia poprzez oferowanie kombinacji delikatesowej, zdrowotnej i przygotowywanej pod kątem ograniczeń kalorycznych, żywności, która uzupełnia pakiety fitness, menu w leczeniu uzdrowiskowym i wakacyjne doświadczenia relaksacyjne pozwalając jednocześnie na całkowite oddawanie się, działającym na wszystkie zmysły, zabiegom w Talise Spa i ćwiczeniom fitness.

Specjalna koncepcja żywieniowa – lokalizująca procesy odkrywania siebie samego i wybór optymalnego stylu życia – integruje doświadczenia spa, wellness, fitness, lokali handlowych i kuchni i oferuje przedłużenie tego, co rozpoczęło się w jednej z eleganckich restauracji specjalizujących się w dobrym samopoczuciu, wzbogacającym doświadczenia gości we wszystkich obszarach kurortu. Rozpoczęliśmy od pełnego, wegetariańskiego menu dostępnego w Talise Spa, zawierającego dania owolaktariańskie, wegańskie i witariańskie, podkreślając korzyści płynące ze składników zużytych do ich przygotowania. Krótka informacja zamieszczana poniżej opisu każdego dania dostarczała danych o ilości kalorii i objętości składników odżywczych.

Zdrowa gastronomiczna alternatywa i pożywne dania, które są zarówno zdrowe, jak i zbilansowane odżywczo, dobrze dobrane dla potrzeb ciała, ale także wpływające na równowagę mentalną, dostępne są w naszych restauracjach, w menu jadłodajni i lokalach bankietowych. Zgodnie z harmonogramem zmian menu w każdej z restauracji uzupełniamy je o dania wpływające na dobre samopoczucie, z niską zawartością tłuszczu, wegetariańskie, wegańskie, przyjazne dla cukrzyków i wiele innych. Niektóre restauracje oferują już nowe potrawy, tak jak nasza wielokrotnie nagradzana restauracja Pierchic specjalizująca się w owocach morza, gdzie można znaleźć kilka prawdziwych wegetariańskich perełek, jak "Burak ćwikłowy z perską fetą i pieczonym jabłkiem Fuji" lub "nadziewana belgijska endywia, nadziewane selery puree, polenta, aromatyczne warzywa”. MJ, restauracja serwująca steki, w Madinat Jumeirah oferuje steki w stylu "słodkie ziemniaki w kawie, puree z zielonego groszku, bobu, arbuza z sosem chili"

Stworzyliśmy stronę docelową na stronie internetowej Madinat Jumeirah, prezentując naszą pracę i ofertę, oraz harmonogram naszych zajęć w kurorcie, doskonalących w zakresie przygotowywania potraw wpływających na dobre samopoczucie. Wiele porad i przepisów zawartych jest na blogu dobrego samopoczucia pod adresem lifeinthefoodlane.com.

Pochodząc z rodziny odnoszącej sukcesy w branży zdrowych produktów i kulinarnych inspiracji, prowadzącej biznes w Niemczech, gdzie organiczne i zdrowe jedzenie było obecne ze mną od dzieciństwa i miało wpływ na wzbogacenie mojego życie osobistego i zawodowego byłam bardzo zadowolona z możliwości objęcia stanowiska szefowej kuchni w Madinat Jumeirah w Dubaju. Dostrzegam ogromne możliwości w oferowaniu zdrowego stylu życia, a w konsekwencji duże możliwości dla zdrowej żywności w hotelarstwie.

Dla wszystkich nas pracujących w tej dziedzinie, jest to z pewnością warte poznania. A teraz jest na to właściwy czas. Ukryty jest tu potencjał, umożliwiający zmianę menu, ze standardowego na zachwycające.

Ciesz się podróżami, bądź dociekliwy, odkrywaj nowe szanse, a otworzysz skarbiec możliwości pozwalających na to, by twoi goście byli bardziej zadowoleni niż kiedykolwiek wcześniej.

Gabriele Kurz


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji