Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Lubelskie: Pałac w Cieleśnicy zdobywcą Lauru... | Aktualności hotelarskie z kraju
Lubelskie: Pałac w Cieleśnicy zdobywcą Lauru Konserwatorskiego
|
Pałac w Cieleśnicy (fot. cielesnica.com)
|
W konkursie konserwatorskim organizowanym od 15 lat przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Lublinie przyznano wyróżnienia za rok 2013. Wśród czterech zdobywców Lauru Konserwatorskiego znalazł się również Pałac w Cieleśnicy, w którym po adaptacji, działają obecnie hotel i restauracja – podaje Gazeta.pl za PAP
We wcześniej organizowanych konkursach wojewódzki konserwator przyznał już 52. wyróżnienia, które dla ich zdobywców wiążą się również z korzyściami materialnymi.
"Staramy się wyróżniać realizacje wyjątkowe, wyróżniające się złożonością prac, skomplikowaniem pod względem konserwatorskim, albo akcje ratowania obiektów, które od wielu lat stały, niszczały i czekały na lepsze czasy" - powiedziała wojewódzka konserwatorka zabytków w Lublinie Halina Landecka.
Wśród tegorocznych zdobywców Lauru Konserwatorskiego znalazł się Pałac w Cieleśnicy, który nagrodę otrzymał za remont i konserwację zbudowanego w latach 1832-35, klasycystycznego pałacu. Uroczyste otwarcie obiektu po remoncie i adaptacji na działalność hotelarską nastąpiło 5 września 2013 roku.
Pałac w Cieleśnicy powstały w XIX wieku wybudował Andrzej Serwiński. W drugiej dekadzie XX wieku pałac zmodernizowano pod nadzorem Stanisława Różyczki de Rosenwerth, konstruktora i jednego z założycieli Podlaskiej Wytwórni Samolotów. Po drugiej wojnie światowej pałac był własnością państwową.
W pałacu działają obecnie: hotel i restauracja, a na gości czekają również sala kinowa, biblioteka, sauna fińska i łaźnia parowa. Poszukujący noclegu mogą skorzystać z 17 miejsc noclegowych w pokojach i apartamentach utrzymanych w modernistycznej stylistyce wyposażonych m.in. w: bezprzewodowe łącze internetowe, klimatyzację, łazienkę, telefon, telewizor, sejf i mini bar.
Hotelowa restauracja serwuje zarówno wykwintne dania kuchni międzynarodowej, jak i specjały kuchni staropolskiej w nowoczesnym wydaniu, korzystając z ekologicznych produktów, z których część pochodzi z przypałacowego ogrodu. Hotel dysponuje ponadto ofertą umożliwiającą organizację wesel, konferencji i imprez okolicznościowych.
Pozostałe trzy Laury Konserwatorskie za 2013 rok, otrzymali: - gmina Biała Podlaska za odtworzenie barokowego ogrodu na terenie tamtejszego zespołu zamkowego, - gmina Lublin za konserwację i restaurację powizytkowskiego zespołu klasztornego w Lublinie, na cele miejskiego Centrum Kultury, - parafia pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Kraśniku za konserwację prezbiterium kościoła.
Źródło: Gazeta.pl za PAP – 09.05.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |